Valverde a Mount Ventoux-n bizonyított

Szerző: shLétrehozva: 2009. június 11. 17:47
A Dauphiné Liberé ötödik, 154 kilométeres szakaszát a lengyel Sylvester Szmyd nyerte, a Liquigas csapatából. A verseny során egy szökevénycsoport haladt elöl sokáig, de a Mount Ventoux-t elérve látszott, hogy nem tarthatnak ki. Az emelkedőn hamar megrostálódott a mezőny, először a Liquigas csapata támadott, kialakítva néhány kerekessel karöltve egy kisebb bolyt, a sárga trikós Evans csoportja előtt. Rájuk ugrott fel Valverde, aki kisvártatva betámadta ezt a "kvázi elmenést" is, és nemsokára már csak Szmyddel haladtak elöl duóban. A lengyellel láthatóan megegyeztek, hogy átengedi a szakaszgyőzelmet, ha Szmyd segít neki minél gyorsabb tempót menni a minél nagyobb időkülönbség kiharcolása érdekében. Így is történt, végül Valverde és Szmyd két percet vert Evans és Contador csoportjára, Valverde átvette a sárga trikót, Szmydé lett a szakaszsiker.


A címvédő Valverde egy év után ismét sárga trikóban értékeli a történteket:

"Nagyon jó formában érzem magam múlt vasárnap óta, amióta elkezdődött a verseny. A két időfutamon elért eredmények is ezt támasztják alá. Ma, miközben tekertünk fel a Ventoux-ra, szintén nagyon jól éreztem magam, miközben az ellenfelek, főleg Cadel Evans nem tűntek valami fittnek. Tíz kilométer volt hátra, amikor úgy döntöttem, támadok.

Egyesével értem utóol a szökevényeket, pillanatra sem vettem vissza a ritmusból, folyamatosan növeltem kicsit az előnyömet a sárga trikós csoportjával szemben. Az utolsó, aki bírta a tempómat, Sylvester Szmyd volt, akinek az együttműködése nagyon fontos volt számomra, főleg azokon a részeken, ahol erős szél fújt. Teljesen magától értetődik, hogy ő nyerhette a szakaszt.

Igaz, hogy előre elterveztem a mai támadást az összetett győzelem elhódítása érdekében, de azt nem gondoltam, hogy képes leszek ennyi időkülönbséget kiharcolni egyetlen szakaszon. Még mindig várnak ránk nagyon nehéz hegyi szakaszok, de úgy gondolom, a legnehezebb feladatot, hogy visszahozzam a kronókon elvesztett időt, sikerült megoldanom. Innentől az a legfontosabb, hogy kitartsak a verseny végéig.”

A spanyol bajnok teljesítményével stílusosan válaszolt azoknak, akik nem kívánatos személynek nyilvánították a Tour de France-on.

Reuters
  Fotó: Reuters

 


A SZAKASZ EREDMÉNYE:
1. Sylvester Szmyd lengyel Liquigas 4:05:04
2. Alejandro Valverde spanyol Caisse d'Epargne
3. Haimar Zubeldia spanyol Asztana 1:14
4. Robert Gesink holland Rabobank 1:50
5. Jacob Fuglsang dán Team Saxo Bank 1:59
6. Cadel Evans ausztrál Silence - Lotto 2:10
7. David Moncoutié francia Cofidis 2:13
8. Alberto Contador spanyol Asztana
9. Vicenzo Nibali olasz Liquigas 2:16
10. Vlagyimir Jefimkin orosz AG2R La Mondiale 2:20
...
104 Bodrogi László   Katyusa 17:56

 

AZ ÖSSZETETT ÁLLÁS:
1. Alejandro Valverde spanyol Caisse d'Epargne 15:23:17
2. Cadel Evans ausztrál Silence - Lotto 0:16
3. Alberto Contador spanyol Asztana 1:04
4. David Millar brit Garmin - Slipstream 1:43
5. Haimar Zubeldia spanyol Asztana 2:21
6. Robert Gesink holland Rabobank 2:34
7. Vicenzo Nibali olasz Liquigas
8. Mikel Astarloza spanyol Euskaltel - Euskadi 2:44
9. Sylvester Szmyd lengyel Liquigas 3:05
10. Jacob Fuglsang dán Team Saxo Bank 3:35
...
68 Bodrogi László   Katyusa 19:11