Újabb szlovák győzelem a Touron

Szerző: bikemag.huLétrehozva: 2012. július 3. 20:23
A szlovák Peter Sagan második győzelmét szerezte a Tour de France 3. szakaszán, amely egy rövid, 500 méteres emelkedővel ért véget.


 

Az Orchies és Boulogne-sur-Mer közötti 197 kilométer nagyon zaklatottan telt, sok bukással az oldalszélben a szűk utakon. A nap szökevénycsoportját Morkov (Saxo Bank), Bernaudeau (Europcar), Grivko (Astana), Moreno (Euskaltel) és Minard (AG2R) alkották, akik közül a pöttyös trikós dán újabb pontokat gyűjtött a kategorizált emelkedőkön. A legtovább pedig az ukrán Andrij Grivko bírta, aki szép sorban leszakította szökevénytársait az emelkedőkön, végül a mezőny 6 kilométerrel a vége előtt fogta meg.

Az útvonalat ma veszélyes utakon jelölték ki a szervezők, a második felében sok dombbal, ráadásul az oldalszél is tovább növelte a rizikófaktort. Sokan estek, köztük a fehérorosz Kansztantin Szivcov és a spanyol Joaquin Rojas is feladni kényszerült a Tourt (utóbbi kulcscsontját törte). Nem volt jó napja a Garminnak, Farrar és a Giro-győztes Hesjedal is bukott, a top10-re esélyesek közül Vandevelde esett el, utóbbi időhátrányba is került a végén.

Defektek, technikai gondok, többek között a szakaszgyőztes Sagan, George Hincapie is kilukadt, Samuel Sanchez-nek a neutrálautó szerelője szerencsétlenkedett a váltójával. Az Asztana csapatát is tizedelte az etap, az első számú ember, Janez Brajkovic esett, de Kaszecskin és Vinokurov is belekeveredtek a bukásokba.

A végjátékra már egy megtépázott mezőny érkezett a dombok és a balesetek együttes hatása eredményeképpen, ahonnan a francia Sylvain Chavanel támadott az utolsó 3 kilométeren. A Quick Step menőjét azonban nem engedték el, az utolsó, 500 méteres emelkedőt megkezdve utolérték. A hajrában meglepő módon gyakorlatilag nem akadt igazi ellenfele Saganak, a 22 éves szlovák fiú simán nyert, újabb pontokkal növelve előnyét a pontversenyben a zöld trikóért.

„A csapattársaimnak ajánlom ezt a győzelmet, akik óriási munkát végeztek egy iszonyú nehéz pályán – mondta a mai napon defektet is szenvedő kerekes, aki a szervezőket is kritizálta: „A motorosok nagyon veszélyesen közlekedtek, abszolút nem figyeltek a biztonságunkra előzéskor, ezt nem lehetne megengedni.”

„Szeretném a zöld trikót megnyerni, és úgy gondolom, meg fogom szerezni. Az első számú célom egy szakaszgyőzelem volt, kettőt nyerni csodálatos. Tegnap a vacsoránál szóba került a Forest Gump, és a győzelem ünneplése ezt imitálta.”

Érdekesség, hogy Sagan egy „Tourminator” feliratú kerékpárt kapott az 1. szakaszon aratott győzelme után, amire egyelőre úgy tűnik, rászolgál:

A sárga trikós Fabian Cancellara egy másodperc hátránnyal érkezett, így megőrizte a vezetést. Bradley Wiggins 300 méterrel a cél előtt bukásba keveredett, de a szabályok értelmében aki az utolsó 3 kilométeren esik el önhibáján kívül, azonos időt kap a főmezőnnyel, így maradt második Cancellara mögött.

A 3. szakasz eredménye:

1. Peter Sagan (Svk) Liquigas-Cannondale 4:42:56

2. Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky Procycling 0:00:01

3. Peter Velits (Svk) Omega Pharma-Quickstep

4. Fabian Cancellara (Swi) RadioShack-Nissan

5. Michael Albasini (Swi) Orica GreenEdge Cycling Team

6. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team

7. Nicolas Roche (Irl) AG2R La Mondiale

8. Samuel Sanchez Gonzalez (Spa) Euskaltel – Euskadi

9. Bauke Mollema (Ned) Rabobank Cycling Team

10. Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale

Az összetett állás:

1. Fabian Cancellara (Swi) RadioShack-Nissan 14:45:30

2. Bradley Wiggins (GBr) Sky Procycling 0:00:07

3. Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma-Quickstep

4. Tejay Van Garderen (USA) BMC Racing Team 0:00:10

5. Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky Procycling 0:00:11

6. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team 0:00:17

7. Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale 0:00:18

8. Ryder Hesjedal (Can) Garmin – Sharp

9. Andreas Klöden (Ger) RadioShack-Nissan 0:00:19

10. Bauke Mollema (Ned) Rabobank Cycling Team 0:00:21

Címkék: Tour de France