Teljesítménytúra 200 km-en a Bakonyban

Szerző: shLétrehozva: 2010. május 24. 09:35
A múlt heti igazságtalan időjárás miatt, 2010. május 23-án, a tervezett esőnapon került megrendezésre az idei Bakony 200 országúti kerékpáros teljesítménytúra, ami pont jó alternatívája lett az elhalasztott Pannon Maratonnak.



A rendezvény végén, a túra megálmodójával és főszervezőjével, Nagy Pállal beszélgettünk:


-    A túrát 17 éve találtam ki, mivel nagyon szeretek a természetben lenni és a környéken abban az időben még nem volt hasonló rendezvény. Az Olimpiai Ötpróba egyik sportága a kerékpározás volt, amiből ötletet merítve álmodtam meg a Bakony 200 teljesítmény túrát, mivel egy verseny megszervezése jóval körülményesebb lett volna.

-    Miért viseli ennyire szívén ezt a túrát?

-    Mindig is közel állt hozzám a sportolás, általános iskolás koromban atletizáltam, később gyalogtúráztam, majd átpártoltam a kerékpárra.

-    Kezdetben is a mai távok közül választhattak a résztvevők?


-    Eleinte még csak három, a 25, a 100 és a 200 km-es távok voltak. Későbbiekben bővítettünk, így mára 7 táv közül választhatnak ezek a 25, 50, 65, 100, 100+csúcs, 200 és a 200+csúcs  távok.



-    Mit takar a „+csúcs”?


-    A Kab-hegyet. Régebben még katonai fennhatóság alá tartozott, így nem engedélyezték, hogy oda is felvigyük a túrát, de változtak az idők, ezért már oda is felkerekezhetünk.

-    Az indulók száma hogyan változott az évek során?

-    Első alkalommal 37 fő vett részt a túrán, a legtöbb pedig 199 fő volt. Az utóbbi öt évben fixálódni látszik az indulók száma, idén is 150 fő teljesítette a különböző távokat. Az indulók létszáma a kerékpárutak kiépítését követően csökkent, mert a rövidebb távokról a biztonságosabb körülményeket választották az egykori teljesítők.

-    Milyen látványosságokat tartogat az útvonal, kiknek érdemes eljönni?


-    Mindenkinek. – mondta mosolyogva.
A túra a Dél-Bakonyon keresztülhalad, ami igen látványos és szebbnél-szebb erdőket jár be. Említést érdemel még a kilátás a Kab-hegyről, a nagyvázsonyi Kinizsi vár, valamint a 200 km-es távon indulók a Sümegi várat és a Tapolcai-medence tanúhegyeit is megcsodálhatják.



A Balaton-felvidéken élő, 56 éves Rohrer Gyuri bácsi, aki a gyenesdiási Kinizsi SK színeiben teker az alábbi élményeit osztotta meg velünk a leghosszabb, 200+csúcs távról:

-   Ahogy időm engedi, minél többet kerékpározom, de az edzésre fordítható időmet befolyásolják a magánéletem egyéb tennivalói. Az átlagembernél úgy gondolom, hogy jóval többet tekerek, most is épp a Bakony Maratonra készültem, de a rossz időjárás miatt sajnos elhalasztották.
Úgy gondoltam, hogy ez a túra remek edzés volt, mivel nekem a május is még a kilométer gyűjtésről szól, mert a számomra fontos versenyek csak a nyár közepén vannak. Mindig is szerettem a kihívásokat, ezért választottam a leghosszabb távot.

-   Hogy érezted magad a túrán?

-   Nem vagyok magammal teljesen elégedett. Azonban ha azt vesszük, hogy aszfalton rendezendő versenyekre nem igazán járok, legszívesebben a hegyekben kerékpározom, erre a túrára is egy kölcsön országúti kerékpárral érkeztem, valamint az ötvenhat éves koromat is hozzávesszük, akkor muszáj elégedettnek lennem.
A túra háromnegyedénél eléheztem, amit nagyon sajnálok, mert jobb teljesítményre is képes lehettem volna.

Gyuri bácsi hozzátette, szerinte a Tapolca és Veszprém közötti útvonal autó forgalma veszélyes lehet a kimerült, kezdő kerékpárosok számára, mert több példa is volt már rá, hogy a sofőrök semmibe vették az út szélén közlekedő kerekeseket. Javasolja a szervezőknek egy esetleges alternatív útvonal beiktatását. Továbbá elképedve tekint a VKE-Nelson színeiben tekerő Tóth Andrásra, aki a leghosszabb távot mountain bike-kal és vastag terep gumikkal teljesítette.

Képek és időeredmények a napokban az alábbi linken lesznek elérhetők:
http://picasaweb.google.com/NagyonNagyBalint/Bakony200#