Sportszerűtlenség a Touron? Nem, ez van.

Szerző: shLétrehozva: 2010. július 19. 19:26
Az összetettet eddig vezető Andy Schleck, leeső lánca miatt veszített a Tour de France 15. szakaszán 39 másodpercet. Az ilyen eseteken hajlamosak az emberek csámcsogni, kialakulnak különböző, egymással ellentétes vélemények, sportszerű volt-e a többieknek kihasználni a ziccert vagy sem? Szögezzük le elöljáróban, hogy ez egy kerékpárverseny, az pedig, hogy valaki félrevált, benne van a játékban, úgy is fogalmazhatnánk, aki túl erőszakosan terheli a váltót, annak megugorhat a lánca…


Lehet bosszankodni a dolgon, Andy Schleck is dühös volt a célban, még most is dühös, de nem azért, mert Alberto Contador nem állt meg, miután megtörtént a hiba. Nonszensz még a felvetés is, hogy egy kerékpárversenyen, egy rossz váltás után leeső lánc miatt, illene megvárni az ellenfelet. S persze hozzá kell tenni, ez nem csak Andy Schleck és Alberto Contador páros lovagi tornája, itt mások is benne vannak a játékban, ráadásul másodpercekért zajlik a küzdelem. A francia közönség pedig gusztustalan gesztust adott elő, amikor fújoltak Contadorra a sárga trikó átadásakor. S hogy ezt a legfőbb érintett, Andy Schleck is így gondolja, kiderül a szakaszt követő nyilatkozatából:

Most igazán dühös vagyok. Addig fogok hajtani a Tourmalet-n, amíg le nem esek a bringáról, és mindent beleadok a versenybe.
Remek formában voltam ma, de a nap végén az az idő számít, amit akkor mérnek, amikor a célba érkezel, én pedig lemaradtam, azzal együtt, amit a lejtőn csináltam. Megígértem a bátyámnak ma reggel, hogy semmit nem fogok kockáztatni a lejtőn, de azt hiszem magamhoz képest eléggé gyorsan mentem. Nem akartam túl sok időt veszíteni. Megtörténnek dolgok, és mindennek oka van. Az emberek mondhatnak, amit akarnak, de láthatták, hogy Alberto volt az egyik, aki megvárt engem a Spa-i szakaszon, ami igazán fairplay-díjat érdemelt. Le a kalappal! A mai egy különböző eset volt, máshogy alakult, de a Tournak nincs vége. Ami történt, megtörténik. Ha belebolondulok sem tudok változtatni rajta. Nem fogok sírni a trikó miatt. Végül is a tanulság, hogy ez egy kerékpárverseny, és még nem vagyunk a végén, nem végeztem.

Reuters
  Fotó: Reuters

Conador értékeléséből is kiderül, hogy amikor a döntő támadásokat vezetik éppen a végjátékban, nem fér bele, hogy azzal foglalkozzon, milyen apró géphiba áldozata lett a másik:

Jelen pillanatban remek a helyzetem, de valójában 30 másodperc ide vagy oda is változtathat a dolgokon. Mindig jó az összetettet vezetni.
Én nem tudtam semmit Andy Schleck gondjáról, amikor érzékeltem, már előtte is voltam. Az egyetlen dolog, amit láttam, hogy ő indítja a támadást, majd lelassul. Én nem vettem észre, hogy a kerékpárjával van gond. Nem tudom azt sem, hogy mennyi időt veszített a láncleeséssel, de ezek a dolgok benne vannak a versenyben, és velem is megtörténhetnek holnap.

Amikor támadtam, az még azelőtt volt, hogy gondja lett volna… mi igazán jóban vagyunk, a sportszerűség is működik kettőnk között, láthatta mindenki a Spa-i szakaszon (amikor Schleck bukott és megvárta őt a mezőny). Spa-ban nagyot esett, de ma, amikor támadtam, az nem azért volt, mert tudtam, hogy gondban van. Biztos vagyok benne, hogy revansot próbál majd venni, és tartok is tőle, hogy mire lehet képes.

Reuters
  Fotó: Reuters

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Schlecknek géphibából úszott el a sárga!
A technika ördöge is beleszólt a Tour de France rendkívül kiélezett összetett állásának alakulásába, ugyanis Andy Schlecknek az utolsó hegycsúcs előtt nem sokkal egy félreváltás miatt leesett a lánca, meg kellett állnia, és ezt...
Tovább a teljes cikkhez »