Parázs reakciók Valverde elítélése után

Szerző: shLétrehozva: 2010. június 1. 22:00
Óriási felháborodás tapasztalható Spanyolországban, miután a lousanne-i sportdöntőbíróság (CAS) 2010. január 1-től kezdődően 2012. december 31-ig eltiltotta a versenyzéstől a Vuelta-győztes Alejandro Valverdét, a 2006-os Operación Puerto doppingbotrányban való érintettsége miatt. Máshol, mások megelégedéssel nyugtázták, hogy végre pont került egy régóta húzódó ügy végére és másokhoz hasonlóan a spanyol sztár is megkapta büntetését.


A Caisse D’Epargne csapatát üzemeltető társaság, az Abarca Sports hivatalos közleménye szerint elfogadja a Nemzetközi Sport Döntőbíróság döntését, de teljességgel igazságtalannak tartja azt, és rámutattak arra, hogy mialatt szerződésben álltak Alejandro Valverdével, a spanyol bringás 5 év alatt semmilyen módon nem követett el doppingvétséget.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) részérő megkönnyebbüléssel fogadták, hogy a Döntőbíróság pontot tett a régóta húzódó és sok bonyodalmat okozó Valverde-ügy végére. Mivel az eltiltást 2010 január 1-től 2012 december 31-ig szabták ki, így az UCI törölte idei eredményeit a nemzetközi versenynaptárból, megfosztotta világranglista pontjaitól, valamint kötelezi Valverdét, hopgy fizesse vissza az idei versenyeken szerzett nyereményeit.

Ivan Gutierrez, Valverde csapattársa nyílt levélben fejezte ki felháborodását, nem csak Valverde eltiltása miatt, hanem az egész Operación Puerto doppingbotrány kezelése miatt. Valverdével kapcsoltban leírta, hogy a legtehetségesebb kerékpárversenyző, akit valaha ismert, és 5 éven keresztül úgy érte el folyamatosan kimagasló eredményeit, hogy közben a legszigorúbb kontrollnak vetették alá a doppingellenőrök, mégsem kaptál rajta soha, semmilyen vétségen. Most pedig megfosztanak egy igazi bajnokot, hogy azt csinálhassa, amire született.

Gutierrez szerint a kerékpársport hitelét szisztematikusan rombolták le, és mindnyájan kárát látják most ennek. Utalt az Operación Puerto ügyre, amit a média szándékosan tartott életben, a kerékpársporttal összefüggésben. Pedig a profi kerékpárosok szeretnének egy tiszta sportágban versenyezni, összefogni, miközben sok egyéb sportoló ugyanazon az úton folytatja, ami lepleződött akkor, 2006-ban. (Az Operación Puerto ügyben bringások mellett különböző sportágak képviselői is benne voltak, a foci, a tenisz, az atlétika világából – a szerk.) Levelét segélykiáltással zárta.

Alejandro Valverde közleménye szerint teljesen igazságtalannak és törvénytelennek tartja a Svájcban működő lausanne-i sportdöntőbíróság ítéletét. Kiemelte, hogy a sportdöntőbíróság elismerte, hogy összes eredményét tisztán érte el. Mindezt úgy, hogy talán ő a világon a legtöbbet ellenőrzött sportoló, mégsem adott soha pozitív mintát. Ugyanakkor, ugyanez a bíróság két évre eltiltotta 2010 január 1-től, ami teljesen igazságtalan és törvénytelen, ezért fellebbezni fog a Svájci Szövetségi Bíróságnál, a legmagasabb szintű svájci bíróságnál, sőt, ha ott elmarasztaló ítélet születik, az Európai Emberi Jogok Bíróságáig is elmegy majd.

Valverde honlapján ennyi olvasható: „Visszatérek, és továbbra is nyerni fogok!”

A Valverde-ügy rövid kronológiája:

2006-ban robbant ki az Operación Puerto doppingbotrány, mely során a spanyol Dr. Fuentes laborjában rengeteg vérátömlesztésre váró tasakot foglaltak le, többek között profi kerékpárosok vérével. Voltak, akikre rábizonyították, vagy elismerték érintettségüket, köztük volt a vasárnap véget érő Giro győztese, Ivan Basso is. Valverdét is kapcsolatba hozták az egyik vértasakkal, melyen állítólag kutyája, Piti neve szerepelt. Valverde végig tagadta érintettségét, mígnem az olasz olimpiai bizottság 2009 tavaszán Valverde egy olaszországi versenyen levett mintáját összehasonlította a Fuentes laborjában lefoglalt vértasak tartalmával és egyezett a DNS. Igen ám, de ekkor már hivatalosan lezárult az Operación Puerto ügy, és Valverde, valamint a spanyol kerékpáros szövetség szerint is az olaszok törvénytelenül használták fel a Fuentes laborjából származó bizonyítékot. Az eredmény ennek ellenére két év eltiltás lett olasz földön, aminek azonban a nemzetközi szintre való kiterjesztéséért folyamodott a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség és a WADA a sportdöntőbírósághoz. Valverde az olaszországi ítélet eltörléséért fellebbezett ugyanitt. Valverde fellebbezését már elutasították, és a sport döntőbíróság most kétéves eltiltással pontot tett az ügy végére, amellett, hogy Valverde 2010 előtti eredményeit nem törlik. (Valverde polgári úton tovább perelhet, de nem versenyezhet tovább, amennyiben mégis sikerülne bizonyítani igazát polgári úton, úgy komoly kártérítésekre számíthatna, ellenkező esetben nem alacsony perköltségek kifizetésére.)