Óriási harc a Vueltán: minden Antoné!

Szerző: shLétrehozva: 2010. szeptember 8. 17:35
Hatalmas küzdelmet hozott a Vuelta első magashegyi befutója, a 11. szakasz. Ma a legokosabb versenyző nyert, a baszk Igor Anton, aki nem ment bele Ezequiel Mosquera gyilkos (s mint később kiderült, öngyilkos) tempójába.


Fotó: Reuters

Mosquera minden esélyest megrogyasztott a 10 kilométeres andorrai emelkedő derekán, majd magát is, s ezt a saját tempót hajtó Anton kihasználta, levadászott hátulról érkezve mindenkit, megnyerte a szakaszt és átvette a vörös trikót is.

Bár a 208 kilométeres etapon „csak” az utolsó 10 kilométer volt kőkemény hegymenet a közel 2000 méteres andorrai csúcsra, már az ezt megelőző 30 kilométer is alattomosan emelkedett, tehát a segítők rendesen megdolgozták ezalatt a mezőnyt, többen már meglehetősen fáradtan érkeztek a mászásra.

Reuters
  Fotó: Reuters

Miután elkezdődött a hegy, egyszer csak Ezequiel Mosquera segítője diktált kemény tempót további szelekciót okozva a már amúgy is csak 40 fős élbolyban, s számítani lehetett a galíciai akcióra. Mosquera hamarosan meg is indult, brutális tempóban.

A vörös trikós, Joaquín Rodriguez talán hibázott, amikor minden áron vele ment, hiszen az élbolyban ott volt még segítője, Karpec, s Mosquerával szemben volt lélegzetvételnyi előnye az összetettben. Azonban azzal, hogy ment, magával rántotta Vincenzo Nibalit is, aki viszont már nem engedhette el Rodriguezt azt összetett miatt. Így egy darabig ketten küzdöttek Mosquera kerekén, amíg nem jött a „kalapácsos ember”, aki először Puritót verte mellbe, majd Nibalit (utóbbit nem olyan látványosan, mint a katyusást).

Reuters
  Fotó: Reuters

Az üldözők közül Igor Anton volt a legokosabb, aki az első pillanattól kezdve nem vette fel Mosquera akcióját, viszont saját tempójában lőtávolban maradt, az élboly és a többiek (Tondo, Schleck-féle sor) között. Később a látványosan leszakadó Rodriguez nem, és Nibali is csak rövid időre tudott beállni neki az utolsó kilométereken.

Mosquera viszont elkalkulálta magát, amiben szerepe lehet a kevés komoly versenyen eltöltött kilométernek – lévén egész évben mindig a Vueltára készül, saját magát is kinyírta az öngyilkos tempóval. Anton így az utolsó kilométerre utolérte, sőt le is szakította a Xacobeo versenyzőjét, megnyerte a szakaszt, s visszavette a vörös trikót Purito Rodrigueztől, aki Karpec segítségével azért bejött egyperces hátránnyal.

A 11. SZAKASZ EREDMÉNYE:
1. Igor Anton (Spa) Euskaltel-Euskadi 5:25:44
2. Ezequiel Mosquera (Spa) Xacobeo Galicia 0:00:03
3. Xavier Tondo (Spa) Cervélo Test Team 0:00:10
4. Rigoberto Uran (Col) Caisse d’Epargne 0:00:16
5. Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Doimo 0:00:23
6. Frank Schleck (Lux) Team Saxo Bank  
7. David Moncoutie (Fra) Cofidis, le crédit en ligne  
8. Inigo Cuesta (Spa) Cervélo Test Team 0:00:32
9. Carlos Sastre (Spa) Cervélo Test Team  
10. Ruben Plaza (Spa) Caisse d’Epargne  
AZ ÖSSZETETT ÁLLÁS:
1. Igor Anton (Spa) Euskaltel-Euskadi 47:37:15
2. Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Doimo 0:00:45
3. Xavier Tondo (Spa) Cervélo Test Team 0:01:04
4. Joaquin Rodriguez (Spa) Team Katusha 0:01:17
5. Ezequiel Mosquera (Spa) Xacobeo Galicia 0:01:29
6. Ruben Plaza (Spa) Caisse d’Epargne 0:02:07
7. Rigoberto Uran (Col) Caisse d’Epargne 0:02:14
8. Nicolas Roche (Irl) Ag2R-La Mondiale 0:02:30
9. Frank Schleck (Lux) Team Saxo Bank  
10. Peter Velits (Svk) Team HTC-Columbia 0:02:37