Olaszok ítélték el a spanyol bringást

Szerző: shLétrehozva: 2009. május 11. 23:10
A spanyol Alejandro Valverdét az Olasz Olimpiai Bizottság két évre eltiltotta az Olaszország területén való versenyzéstől, a 2006-ban kirobbant Operación Puerto doppingbotrányban való érintettsége okán. Mivel a 2009-es Tour de France érinti Olaszországot, ez azt jelentheti, hogy a Caisse de Epargne klasszisa nem indulhat az idei első számú céljának tekintett háromhetes viadalon.


 

Valverde, aki 2008-ban a legtöbb győzelmet és jó helyezést gyűjtötte a profi kerékpársport legrangosabb versenysorozatában, a ProTourban, úgy tűnik, komoly bajba került. A CONI dopping-ellenőre, Ettore Torri még a télen robbantotta ki az újabb botrányt, miután összehasonlította a spanyol kerékpáros 2008-as Tour-ről származó vérmintájának DNS-ét az elhíresült Operación Puerto doppingbotrány (melyben Basso, Ullrich és még sokan mások is érintettek voltak) során lefoglalt egyik vérmintával. A két vér DNS-e megegyezett.


Valverde nem vett részt a május 11-ei tárgyaláson, csak ügyvédei képviselték, a CONI ülésén jelen voltak az UCI, a WADA és a RFEC (spanyol szövetség) képviselői is.
A spanyol bringás korábban azzal fenyegette Torrit, hogy bepereli, mert megsértette a spanyol törvényeket és dokumentumokat hamisított meg. A CONI viszont Torrinak adott igazat, és közleményben adta ki, hogy a vizsgálat törvényes volt.

 

Reuters
  Fotó: Reuters

 

Valverde már ma délután kiadott egy sajtóközleményt az ítélettel kapcsolatban. Kijelentette, hogy teljesen jogtalan döntés született, melyet egy inkompetens szervezet hozott meg, amely esélyt sem adott számára, hogy tisztázhassa magát. A spanyol álláspontja röviden a következő:


A CONI egy inkompetens szervezet az ügyben, ilyen eljárást csak a Spanyol Kerékpáros Szövetség folytathatna ellene.

Az ügy lefolytatása során a CONI a versenyző alapvető jogait sértette meg, megtagadva a lehetőséget a védekezésre. Továbbá megsértettek egy jogerős spanyol bírósági ítéletet is, melyben kimondták, hogy az Operación Puerto ügyet lezárták, és a vérmintákat nem lehet újravizsgálni.

Mint versenyző, soha nem adott pozitív doppingmintát, pedig rengetegszer tesztelték hosszú pályafutása során, ezért teljesen érthetetlen a CONI hadjárata ellene.

Valverde természetesen fellebbez a Nemzetközi Sport Döntőbíróságnál, mondván súlyos jogsértéseket követtek el ellene egy teljesen szabálytalan eljárás során.