Nyolc évet kapott Athén olimpiai bajnoka

Szerző: shLétrehozva: 2009. június 17. 22:35
Az Athénban, egyenkénti időfutamban olimpiai aranyat nyerő amerikai Tyler Hamilton nyolc éves eltiltást kapott az amerikai anti-dopping ügynökségtől (USADA), miután másodszor bizonyítottak rá doppinghasználatot egy márciusban végzett ellenőrzés alapján. A 38 éves kerékpáros esetében ez gyakorlatilag „életfogytiglan” ítéletet jelent. Az amerikai Rock Racing csapat versenyzője nem is nyújtott be fellebbezést, bejelentette visszavonulását az aktív kerékpársportból.


Hamiltonnak már a 2004-es Athéni Olimpia kapcsán volt egy kétes doppingügye, amikor pozitív eredményt produkált vértesztje, de a minta nem megfelelő kezelésére hivatkozva megúszta, hogy megfosszák olimpiai aranyérmétől.
Nem sokkal később, a Spanyol Körversenyen már valóban megbukott vérdoppinggal, amiért két éves eltiltást kapott.

Visszatérése után nem produkált a korábbiakhoz hasonló eredményeket, majd a korábban botrányos ügyekbe keveredett bringásokat is befogadó Rock Racing csapathoz került és köztudomásúlag depresszióval küszködött. Idén tavasszal egy olyan tiltott szteroid-származékot találtak vizeletmintájában, amely az amerikai versenyző szerint a depresszió ellen szedett gyógyszerének alkotóeleme, így szerencsétlennek és elszomorítónak nevezte az eljárást.