Napirenden a Kerékpáros KRESZ

Létrehozva: 2011. december 12. 13:22
A 2010. évi KRESZ módosítás, különösen annak kerékpárosokra vonatkozó részei immár második éve okoznak értelmezési problémákat mind a kerékpárosok mind a többi közlekedő körében. A McDonald’s BringaMánia programot szervező Vuelta Sportiroda munkatársai elhatározták, hogy elméleti vitát kezdeményeznek a témában.


 

Több tucat blogon és fórumon lehet olvasni arról, hogy egy adott helyzetben ki mit tart szabályosnak, ha kerékpár nyergében teker. Mivel a közlekedőket nem kényszeríti senki sem arra, hogy hetente vizsgázzanak, így a legtöbben a médiából értesülnek a közlekedési szabályok változásáról – és sajnos gyakran téves információkhoz jutnak. A baleset-megelőzéssel foglakozó szakemberek véleménye is az, hogy sokan nem ismerik, vagy nem értik a szabályokat. Ez különösen fontos, akkor, ha a KRESZ alapvetésére, a „bizalmi elvre” gondolunk, aminek a lényege az, hogy minden közlekedő biztos lehet abban, hogy a többiek is tudják, hogy mik a szabályok.

Első lépésként a McDonald’s BringaMánia program megbízásából a Vuelta Sportiroda a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának Sportmenedzsment és Rekreáció Tanszéke segítségével felmérést végez a Facebookon és a bringás közösségekben. Célul tűzték ki, hogy teszttel mérik fel a bringások közlekedési ismereteit, majd ezután minden részletre kiterjedő válaszokat adnak a felmerülő kérdésekre. A legvitatottabb kérdésekben a rendőrséget és a Nemzeti Közlekedési Hatóságot is megkérdezik. Céljuk, hogy tavaszra minden bringás tisztában legyen az alapvető szabályokkal.

December 14-ig a teszt kitöltésével Te is hozzájárulhatsz ahhoz, hogy a kérdezők teljesebb képet kapjanak a közlekedők szabályismeretéről. Ha kitöltöd, és megadod az e-mail címed, még egy sorsoláson is részt vehetsz. A díjak: 3 db Lazer fejvédő, hozzá egy-egy BikeFun első lámpával.
A tesztet itt találod: http://www.facebook.com/BringaMania?sk=app_188966141191789

A Vuelta Sportiroda munkatársai az elkövetkező hetekben-hónapokban hiteles szakértők bevonásával, témakörökre bontva, konkrét szituációkba helyezve fognak választ adni azokra a gyakori kérdésekre, amelyek a kerékpározás során naponta felmerülnek, és amelyek félreértelmezése borzolja a bringások és az autósok idegeit is. Kérünk, hogy Te is vegyél részt a felmérésben, és ha érdekel, akkor látogass el a BringaMánia oldalra (www.bringamania.hu), ahol folyamatosan foglalkoznak a témával.

Címkék: kerékpár