Mi a kronó, mitől hegyi a hegyi etap?

Szerző: shLétrehozva: 2011. május 6. 10:55
Talán nincs mindenki tisztában vele, milyen nehézségű emelkedőktől beszélünk hegyi etapról és nem vegyes domborzatú szakaszról, miért nagyon fontos, hogy a nap végén hegyi befutón dől el a győzelem sorsa, vagy „csak” a táv közepén szerepelnek a komoly emelkedők. Egy körversenyen többféleképpen is összemérik tudásukat a versenyzők, az egyik nap a gyorslábú sprintereknek, a másik a vékonydongájú hegyi menőknek kedvez.


Sík szakaszok:

A táv nem tartalmaz olyan nehézségű hegyet, amely szétzilálhatja a mezőnyt, az ilyen szakaszok befutóján általában tömeghajrá várható, hacsak egy szökevénycsoport tagjai nem halásszák el a győzelmet a sprinterek elől.



Vegyes domborzatú szakaszok:

A mezőny útja emelkedőkkel tűzdelt terepen halad, kevés kilométert tesznek meg a bringások egyértelműen sík terepen. Az ilyen szakaszok kedvezhetnek a korán kialakuló szökevénycsoportoknak, lévén a mezőny nem képes akkora sebességkülönbséget produkálni egy kisebb csoporthoz képest, mint a sík szakaszokon (abszolút sík terepen a mezőny 60 km/h-s sebességgel is képes haladni a szélárnyék hatékonyabb kihasználásának köszönhetően, míg egy kisebb boly tagjai jóval könnyebben elfáradnak). Persze az ilyen jellegű etapokon is gyakoriak a tömeghajrák.



Hegyi szakaszok:

Kimondottan nehéz emelkedőket – a kategorizálás szerint (3, 2, 1, kiemelt) első vagy kiemelt kategóriás hegyeket tartalmazó szakaszok, ahol csak a hegyi menők tudnak érvényesülni. Ők a legsoványabb, szikár, rendkívüli állóképességgel rendelkező bringások, akik átlagember számára hihetetlen tempóra (30 km/h körül) képesek a hosszú, meredek hegyen, kilométereken keresztül, olyan helyeken, ahol hétvégi kirándulók már tolnák a kerékpárt… Az emelkedőn veszít a jelentőségéből egymás szélárnyékának kihasználása, könnyen szétszakad a mezőny, nagy időkülönbségek alakulhatnak ki, a rózsaszínű trikó sorsa általában a hegyekben dől el.

Reuters
  Fotó: Reuters

Időfutam:

A versenyzőket egyenként indítják, távtól függően egy, két vagy három perces különbséggel, és a távon megtett idejüknek megfelelően rangsorolják őket. Az időfutamon kevésbé lehet taktikázni, nem lehet használni a másik szélárnyékát, az erő dönt. Időfutamon speciális időfutam kerékpárokat használnak a versenyzők. Amikor az összetettre esélyes versenyzők között nincs kiemelkedően jó hegyi menő, döntő jelentősége lehet a végelszámolásnál az időfutamoknak. (A csapat időfutamon a csapatok indulnak el külön-külön, összedolgozva folyamatosan hatvannal haladnak, rendkívül látványos versenyszám.)

Reuters
  Fotó: Reuters