Meglepetéssiker, Contador hiába támadt

Szerző: SHLétrehozva: 2012. szeptember 2. 20:14
Meglepetéssiker született a spanyol kerékpáros körverseny (Vuelta) vasárnapi szakaszán, a hazaiak 26 éves versenyzője, Antonio Piedra egy tízfős szökevénycsoportból robbantott az utolsó hegyen, és vissza sem nézett, elsőként ért fel a 13 kilométeres emelkedőn (La Robla-Lagos de Covadonga, 187 km). Mindenkinél jobb volt két perccel, mögötte két francia végzett a dobogós helyeken. Az igazi csata nem is itt, hanem a szökevények mögött folyt, Valverde, Contador és Purito Rodríguez többször is megkínálták egymást, de egyikük sem tudott ellépni, így a hármas tulajdonképpen együtt ért be. Froome kissé lemaradt, ez azt jelnti, hogy Valverde leszorította a harmadik helyről. Hétfőn újabb hegyi szakasz vár a kerekesekre Asztúriában, a pihenőnap előtt.


Az időjóváírás megszerzésének lehetőségéről lemondtak az esélyesek, illetve ezt úgy is nézhetjük, hogy már mindenki tartott attól, hogy a piros trikós, Rodriguez a befutón szerezhető másodpercekből csipegetve növelje tovább előnyét. Ma Alberto Contador és a Saxo Bank, valamint Alejandro Valverde és a Movistar is abban reménykedett, hogy jó taktikával talán sikerül megrogyasztani Puritót.

A szakaszgyőzelemért való küzdelem lehetőségét így átadták a nap szökevénycsoportjának, és az egész etap során a Katyusának kellett vezetni a mezőnyt, a szokásosnál nagyobb fáradtság meg is látszott Rodriguez emberein, amikor a legendás emelkedő lábához értek.

Ekkor egyébként az élboly közel negyedórás előnyben volt csak közülük kerülhetett ki a győztes, aki végül a szökevénytársait viszonylag hamar magára hagyó spanyol Antonio Piedra Perez lett. A másodosztályú (Pro Continental) Caja Rural versenyzője eddigi legnagyobb (s talán csapata eddigi legfontosabb) sikerét aratta.

A favoritok küzdelme is hamar megkezdődött, a hegy lábától kezdve a Saxo Bank volt nagyon aktív, Riis küldte előre embereit, akikre a Movistarból ragadtak a párok, és az Euskaltel is hasonlóan dolgozott Igor Antonnak. Utóbbi hamarosan próbálkozott is, és sikerült is elszakadnia, lévén már tetemes hátrányt gyűjtött a dobogós pozícióban lévőkhöz képest.

Eközben a tempót végig a Katyusának kellett vinni így amikor Valverde megindította az első igazán fontos akciót, Puritónak saját erőből kellett tapadni, hamar kialakult a szokásos Rodriguez-Contador-Valverde trió. A Saxo Bank-ból és a Movistarból elszivárgott emberek tudtak némi segítséget adni kapitányaiknak, leginkább Nairo Quintana Valverdének, aki rengeteget dolgozott Contador folyamatos támadásai közepette.

Contador, becsületére legyen mondva féltucatszor is próbálkozott, de Purito mindig könnyedén reagált, gyakorlatilag játszadozott napjaink legjobb GT-menőjével, aki mindent megpróbált. Valverde okosan tempót ment a legtöbb támadásra nem robbant rögtön. Végül hárman érkeztek a befutóra, ahol már nem volt jelentősége a sorrendnek, hiszen a jóváírás-másoperceket elvitték a szökevények. Az összetett szempontjából Chris Froome több mint félperces hátránya érdekes, a kenyai-brit egyre fáradtabbnak tűnik. Holnap tovább folytatódik a küzdelem a hegyekben… (SH/bikemag.hu)

A szakasz végeredménye, top 5:
1. Antonio Piedra (spanyol/Caja Rural) 5:01:23"
2. Ruben Perez (spanyol/Euskaltel) +2:02"
3. Lloyd Mondory (francia/AG2R)
4. David De la Fuente (spanyol/Caja Rural)
5. Pablo Lastras (spanyol/Movistar) +2:07"

Összetett állás, top 5:
1. Joaquim Rodríguez (spanyol/Katusha) 58:17:21"
2. Alberto Contador (spanyol/Saxo Bank) +22"
3. Alejandro Valverde (spanyol/Movistar) +1:41"
4. Chris Froome (brit/Team Sky) +2:16"
5. Daniel Moreno (spanyol/Katusha) +4:51"

Címkék: Vuelta a Espana