Korrupció a kerékpársportban?

Szerző: SHLétrehozva: 2013. szeptember 12. 21:19
Közeleg a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) tisztújítása, és a regnáló elnökre úgy tűnik megrendítő erejű csapást kívánnak mérni. Pat McQuaid-et korrupcióval vádolják Lance Armstrong doppingprogramjának működtetése kapcsán, valamint Alberto Contadorral és az orosz Katyusa csapattal kapcsolatban is vesztegetéses ügyet leplezhet le egy 54 oldalas dokumentum.


A Velonews portálhoz egy háromoldalas kivonatát juttatták el egy állítólag június óta létező 54 oldalas aktának, mely szerint bizonyítható, hogy Pat McQuaid-et és a korábbi UCI-elnököt, Hein Verbruggen-t is megvesztegették, így segítve, hogy Lance Armstrong büntetlenül élhessen tiltott szerekkel, sőt, amikor porszem került a gépezetbe, és pozitív mintát produkált, azt is eltusolták. 2009-es visszatérésekor is megvesztegette Armstrong McQuaid-et, aki az UCI-szabályai ellenére hozzájárult, hogy a texasi a legmagasabb szinten visszatérhessen a januári Tour Down Under ProTour-versenyen.

Nemcsak Lance Armstronggal kapcsolatban vádolják azonban McQuaid-et, a kivonat szerint a kerékpáros közvélemény idegeit az elmúlt télen borzoló Katyusa-ügy mögött is korrupció van. McQuaidéknek állítólag 250 000 eurót ajánlott egy profi csapat tulajdonosa, hogy országában népszerűsítse az UCI a kerékpársportot. Az összeget azonban nem fizették ki, de a dosszié szerint Igor Makarovról, a Katyusa első emberéről van szó. Valószínűleg megtorlás lehetett tehát 2012 telén, hogy a világelső, Joaquim Rodriguez csapatának etikai okokra hivatkozva nem adtak ki első osztályú licencet 2013-ra. A döntést egyébként fellebbezték az oroszok, és a nemzetközi sportdöntőbíróság helyt is adott a Katyusának.

Az aktákban állítólag arra is van bizonyíték, hogy megfelelő összegért cserébe az UCI megpróbálta eltusolni Alberto Contador 2010-es Tour de France-győzelme után a klenbuterolra pozitív doppingtesztjét. A média azonban akkora felhajtást kerített az ügynek, hogy már lehetetlen volt a szőnyeg alá söpörni a bizonyítékokat. „Apróbb” megvesztegetésekre is utal a Velonews, például emlékezzünk csak az Asztana és a Radio Shack versenyzőinek elmaradt fizetésére, amiért az UCI-szabályok szerint meg kell büntetni a csapatokat, és a lehívott bankgaranciából pótolni a járandóságokat. Azonban az UCI szemet hunyt, mellesleg mindkét csapat vezetője Lance Armstrong sikerkovácsa, Johan Bruyneel volt a szóban forgó időszakban.

Alig egy hete számoltunk be róla, hogy Lance Armstrongnak hamarosan eskü alatt kell felelnie kérdésekre – Pat McQuaid-del kapcsolatban is – a texasi bíróságon egy kifizetett biztosítási bónusz miatt indított perben. Ezzel kapcsolatban kereste most meg a Velonews Lance Armstrongot is, amire a texasi így felelt e-mailben: „Az elkövetkezendő 12 hónapban ötször is fogok eskü alatt vallani. A válaszaim mindenhol ugyanazok lesznek. 100%-ig őszinték és világosak.” Addig azonban még eltelik pár hónap, mint ahogy addig is, hogy nyilvánossá váljon a cikk tárgya, az 54 oldalas akta (amivel kapcsolatban szögezzük le, még egyetlen sora sem nyilvános). Pat McQuaid mindenesetre kategorikusan cáfolta, és fikciónak nevezte a vélt tartalmát. Abban is biztosak lehetünk, a közelgő UCI-elnök választásig nem tudhatjuk meg bizonyíthatóan, mi az igazság. (bikemag.hu)

Címkék: Lance Armstrong