Kittel a sprintkirály, Froome a császár

Létrehozva: 2013. július 21. 21:42
A német Marcel Kittel nyerte idén a világ leghíresebb befutóját Párizsban, a 100. Tour de France-on, André Greipel és Mark Cavendish előtt. Sikeresen célba ért az utolsó szakaszon, és - meggyőző fölénnyel - összetett győztes a Sky brit versenyzője, Chris Froome.


A 21., Versailles és Párizs közötti etapot is abszolválta a Sky csapatkapitánya, Christopher Froome, aki megtartotta több mint ötperces előnyét a kolumbiai Nairo Quintanával szemben, így ő a Tour második brit győztese, csapattársa, a tavalyi első Bradley Wiggins után. A dobogó harmadik fokára a spanyol Joaquim Rodríguez állhatott fel.

A Champs Elysees-n Marcel Kittel bizonyult a leggyorsabbnak a "hármas befutóban" a favorit Cavendish és a honfitárs Greipel előtt. Ez volt a hatodik német részsiker a francia körversenyen, ami rekordbeállításnak számít.

Az ötszörös győztesek, Eddie Merckx, Miguel Indurain és Bernard Hinault is gratuláltak a pódiumon a 100. Tour bajnokának.

A BIKEMAG BESZÁMOLÓJA

Szokás szerint a pezsgőzéssel, a megkülönböztetett trikósok fotózásával telt a záróetap, a 100. Tour különlegességét igazából a késő délutáni rajt, és a sötétedésre időzített befutó adta, Párizsban az utolsó körökben már lámpafényben tekertek a bringások.

A sötét nem zavarta a legjobb sprintereket, akik nagyon szoros csatát vívtak, a mai napon talán a legjobb felvezetésnek köszönhette Marcel Kittel a győzelmet. Cavendish csapata teljesen elfogyott az utolsó kanyarig, Greipel embere nem érezte, hol a főnök, így a 25 éves német előtt maradt legtovább felvezető és az élről fejezhette be a véghajrát. Cavendisht az utolsó 50 méteren belül még egy csatornafedél vagy úthiba is megdobta, így Greipelt sem tudta megelőzni.

A sárga trikós, Chris Froome (Sky) 5 perces előnyébe az is belefért, hogy csapatával a mezőny mögött maradjon, és kéz a kézben ünnepelve jöjjenek át a célvonalon 53 másodperc hátrányban. A pontversenyt és a zöld trikót a szlovák Peter Sagan (Cannondale) nyerte, a hegyi pontversenyt (pöttyös trikót) Nairo Quintana, aki a legjobb fiatal versenyzőnek járó fehér trikót is elhódította összetett második helyével. A csapatversenyt a Saxo-Tinkoff nyerte, a legharciasabb versenyzőnek pedig az Alpe d’Huez-en győző Christophe Riblon-t választották, csak hogy a franciáknak is jusson egy cím.