Ki nyeri ma az év kerékpárversenyét???

Szerző: shLétrehozva: 2011. szeptember 25. 09:23
A kerékpársport rajongói másról sem beszélnek az utóbbi napokban, mint hogy ki nyerheti meg az év legnagyobb egynapos versenyét, az országúti világbajnokság elit férfi mezőnyversenyét.


A világbajnokság mindig különleges verseny, és ha megfigyeljük, ahogy közeledünk a nagy naphoz, annál kevésbé egyértelmű, hogy ki(k) a legfőbb esélyes, annál inkább tetőfokára hág az izgalom, egyre több forgatókönyv rajzolódik ki a fejünkben. A másik oldalon ahhoz, hogy valaki vb-t nyerjen, mindig extraklasszis teljesítmény szükségeltetik.

Az idei koppenhágai világbajnoksággal kapcsolatban – ahogy visszafelé haladunk az időben – szinte mindenki megegyezett abban, hogy sprintbefutó lesz, és akár Mark Cavendish nagy napja lehet. Ma reggel – már látva néhány futamot a pályán – kíváncsi vagyok, hányan tennének komolyabb összeget a brit szupersprinterre, annak ellenére, hogy Cav bizonyított már többször emelkedő befutón.

Maga sprintbefutó sem olyan egyértelmű már, bár több brutálerős nagy létszámú csapat – Ausztrália (Goss, Haussler Sutton is nyerő ember lehet), Németország (Greipellel, Degenkolbbal), Spanyolország (Freirével), Egyesült Államok (Farrarral), Belgium (Gilberttel), Nagy Britannia (Cavendishsel) – az előzetes várakozások szerint ezen fog dolgozni, és a címvédő Thor Hushovdnak és a négyfős norvég különítménynek, valamint a Velits-fiúk által támogatott szlovák Peter Sagannak is ez áll érdekében.

Álljunk meg egy szóra Sagannál. A 21 éves szlovák üstökösnél, csak Philippe Gilbert nyert több versenyt idén, ráadásul a Liquigas versenyzője pont a vb előtt, élete első háromhetesén, a Vueltán köszönt be három szakaszsikerrel (Sagan egyetlen gyenge pontja a kora lehet, és az, hogy sok lehet neki még a 266 kilométer, ha nagyon komoly a tempó).

Ennek ellenére szerényen nyilatkozott: „Hízelgő, hogy az emberek favoritként emlegetnek, de én tudom, hogy nagyon nehéz lesz számomra a vasárnap. A legjobb versenyzőkkel kell majd megküzdenem, akik közül – ahogy nekem is – sokaknak kedvez majd a pálya. Ráadásul a szlovák csapat csak három főből áll, tehát nekem nem lesz annyi segítőm, mint a legtöbb ellenfelemnek. Mindenki sprintbefutót emleget, én abban sem vagyok biztos. Rengeteg támadás lesz, és az időjárás is szerepet játszhat. Akárki nyer, nagyon erősnek és okosnak kell lennie.”

A norvégoknak is rendelkezésre áll egy Saganhoz hasonló képességű fiatal klasszis, aki ugyancsak topfavorit, talán még a címvédő honfitársnál is jobbak az esélyei. Edvald Boasson Hagen ezt nem tagadja: „Thorral egymást fogjuk segíteni, azért fogunk hajtani, amelyikünk az erősebb. Menni fogunk a végjátékban a támadásokra, hogy a másikunk energiát tudjon spórolni, szóval eléggé hasonló a feladatunk.”

A belgák kicsit kilógnak a sorból: sprintre is gyúrnak, meg nem is… Az egyik topfavorit, a szezon legjobbja, Philippe Gilbert nyilatkozata szerint megpróbálják a lehető legnehezebbé tenni a versenyt, és a lehető legjobban elfárasztani a mezőnyt a hajrára, mert a belga bajnoknak így lehet a legtöbb esélye az emelkedő befutón a klasszikus sprinterekkel szemben. Gilbert ellen szól a toronymagas esélyesek legfőbb átka, amit láthattunk idén Montrealban is, ha az egész mezőny valaki ellen hajt, akkor nincs mit tenni…

A spanyolok a nyilatkozatok szerint 100%-osan felsorakoznak a háromszoros világbajnok Oscar Freire mögé, bár a nyilatkozatoknak nem mindig kell hinni. Tény, hogy extraklasszisát ismerve, Freirét csakis a legfőbb esélyesek közé szabad sorolni. A spanyol így látja az esélyeket:

„Tudom, hogy történelmet írhatok, de ha nem, akkor sem történik semmi. Idén nem indultam a Touron és a Vueltán sem mentem végig, így sokkal frissebben érkezem a vb-re, mint korábban bármikor, és ez számít. És a jó formán kívül van egy nagyon jó csapat mögöttem, és a befutó is kedvez a stílusomnak. Maga a pálya kevésbé nehéz, mint a korábbi években, de ez nem jelenti azt, hogy a verseny könnyebb lesz. A kevésbé nehéz pálya miatt többen vállalkoznak majd támadásra már a verseny elejétől kezdve, és így nehezebb lesz kontrollálni a versenyt. Másrészt kevesebb lesz a leszakadó, többen érkeznek majd a hajrára, annak ellenére, hogy talán fáradtabban. Az én célom, hogy ezen a hajrán a lehető legjobbamat tudjam nyújtani, de nyerni nem egyszerű.”

Tegyük hozzá, hogy egy 266 kilométeres vb-n nem olyan egyszerű megcsinálni a sprintbefutót sem, klasszikus módon ez utoljára az olaszoknak sikerült a sík zolderi pályán, de akkor az azzuri csapat egy emberként robogott Mario Cipollini előtt, és még azóta is emlegetjük, mint oktatófilmbe illő extraklasszis versenyzést.

Az időjósok nem jeleztek esőt és nagy szelet sem, ez is inkább a tömeghajrá mellett szól, de találhatunk a mezőnyben szép számmal olyan versenyzőket, akik nagyon megkeverhetik a kártyákat. Akik biztosan tördelni fogják a versenyt a legerősebb csapatok közül, az olaszok, a hollandok és a franciák.

Ha megnézzük, az olaszoknál van a legtöbb, zavarosban is halászni képes nyerő ember, Bettini vezérelve jól látható. Tudja, hogy olyan sprintere nincs jelenleg, aki egy klasszikus tömeghajrán megverheti a legjobbakat, de van sok gyors embere (Visconti, Modolo, Viviani, stb.), akik bármilyen más szituációban odaérhetnek, szökésekbe lehet keverni őket, ott tudnak maradni Philippe Gilbert kerekén, amikor már Cavendishék leszakadnak… Ismerve az olaszokat, csak egyvalami biztos, valószínűleg nem látjuk majd őket úgy diktálni a tempót a mezőny elején, mint az ausztrálokat, németeket vagy briteket.

Hasonló taktikát követhetnek a hollandok és a franciák is, akiknél nincs egyértelmű leader, de többen okozhatnak meglepetést. Vicces lenne, ha a Tour de France-on metamorfózison áteső Thomas Voeckler nevű úriember meglepné a világot valami hasonlóval, mint tavaly ilyenkor Kanadában, a Quebec GP-n.

Több kisebb csapatban is van olyan nyerő ember, aki esetleg képes lehet meglepetésre. Talán oly sokaknak jut eszébe rögtön Fabian Cancellara neve, és 2008-as Milano-SanRemo-sikere, amiről kérdezték is a svájciak sztárját. Cancellara ezt válaszolta:

„A San Remo kicsit nehezebb pálya, és ez itt csak 260 kilométer, nem 300. Még hiányzik körülbelül 20 kilométer, hogy hasonlóan nehéz legyen. Az időjárás teheti talán nehézzé, ha esik és hideg lesz, akkor talán lehet szelekció, de ha szép idő lesz és szélcsend, az más történet. Én most nem vagyok olyan erős, mint a tavaszi klasszikusokon, ez már a szezon vége. Még a Tourhoz képest is más szinten vagyok, de vasárnap meglátjuk, milyen erős is vagyok. A mi csapatunk nem tartozik az esélyesek közé, de ezt megpróbáljuk kihasználni.”

Magyar részről Lovassy Krisztián indul 210-es rajtszámmal a versenyen, akivel tegnap beszélgettünk, és elmondta, hogy természetesen csodát ne várjunk tőle, de minden erejével azon lesz, hogy amit lehet, kihozzon a versenyről. Krisztián – mint a legtöbb UCI ranglista pontot gyűjtő magyar bringás – kiharcolta az olimpiai kvalifikációt idén, egy kemény szezonon van túl, tulajdonképpen egy jutalomjáték, hogy ma a legjobbakkal versenyezhet egy mezőnyben az év legnagyobb versenyén. Az Ora Hotels-Carrera versenyzője a pályáról is mesélt, az eddigi tapasztalatok szerint komoly szerepet játszott a szél, ami többször kordonokat döntött le és megkeverheti a versenyt. Valamint a befutóval kapcsolatban elmondta, hogy talán a képernyőn keresztül nem jön át, de egy 8%-os meredekről van szó az utolsó 500 méteren, ahol nagyon meg tud állni a láb, Krisztián szerint az nyerhet, aki a lehető legtovább tud majd várni a sprinten jó pozícióban.

Hamarosan minden kiderül, hiszen rajtol a 266 kilométeres mezőnyverseny… Ki húzhatja fel a szivárványszínű trikót idén???
Gilbert? Aki idén a legjobb volt és nagyon megérdemelné?
Megvédheti címét Hushovd?
Boasson Hagen vagy Sagan? Akikre rászabták ezt a pályát?
Freire? Akit úgy hívnak, hogy Oscar Freire Gomez és háromszoros világbajnok?
Cavendish? Aki sokadszor fogná be a száját a benne kétkedőknek?
Farrar? Aki csendesebb szezont követően talán pont erre a vb-re készült?
Valaki a német vagy ausztrál hadseregból?
Vagy sokunk kedvenc harcosai közül valaki, akiknek van vér a pucájukban? Voeckler, Cancellara, Hoogerland, vagy más?
Esetleg hülyét csinálhatnak a mezőnyből az olaszok?
Már csak körülbelül 7-8 órát kell várni a válaszra!

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Hivatalos az országúti-vb rajtlistája
Vasárnap kerül sor az év legfontosabb egynapos kerékpáros eseményére, az országúti kerékpáros világbajnokság mezőnyversenyére, egyetlen magyar indulóval, Lovassy Krisztiánnal....
Tovább a teljes cikkhez »