Hazai sprinteré a vb-cím, 4-en a dobogón

Szerző: shLétrehozva: 2010. október 1. 09:12
Az ausztrálok 20 éves sprintere Michael Matthews nyerte a 23 év alatti férfiak mezőnyversenyét a melbourne-i kerékpáros világbajnokságon, a hazai szurkolók óriási örömére.


A versenyen kiderült, hogy rengeteg múlik majd a széljáráson a vasárnapi elit mezőnyversenyen, akár nagyobb csoport is együtt maradhat a végére. Bár a fiatalok más stílusban versenyeznek, de körülbelül 40 fős élboly érkezett az enyhén emelkedő befutóra, ahol sprintergyőzelem született.

A 10 körös, 159 kilométeres versenyt végig kontrollálták a legerősebb csapatok, legtöbbjüknek, ausztráloknak, olaszoknak, amerikaiaknak, németeknek megfelelt a sprintbefutó. Korai szökevénycsoportok kialakultak, de ezek a gyengébb nemzetek részéről csak a megmutatkozásra, az erősebbek szempontjából pedig inkább tesztként szolgáltak.

Reuters
  Fotó: Reuters

A pályán ugyanis közepes szél fújt, ami megnehezítette a szökevények dolgát, be is látták a csapatok, hogy érdemesebb a hajráemberekbe fektetni a bizalmat. Az utolsó két körben egyedül a franciák nem gondolkoztak így, Tony Gallopin többször próbálkozott, sikertelenül. Az emelkedők is rövidnek bizonyultak ahhoz, hogy olyan előnyt lehessen kiharcolni, ami a tengerparti szeles rész felé érve megtartható, így következhetett a sprintbefutó, melyen Matthews élete első igazán jelentős győzelmét szerezte, ahogy ő ismételgette: „még most sem hiszi el”…

Reuters
  Fotó: Reuters

Érdekesség, hogy a 3. helyért a célfotó sem tudott dönteni, az időfutamot nyerő amerikai Taylor Phinney és a kanadai Guillaume Boivin megosztva kaptak briozérmet.

AZ U23 MEZŐNYVERSENY VÉGEREDMÉNYE:
1. Michael Matthews (ausztrál) 4:01:23
2. John Degenkolb (német)  
3. Taylor Phinney (amerikai)  
3. Guillaume Boivin (kanadai)  
5. Arnaud Demare (francia)  
6. Sonny Colbrelli (olasz)  
7. Laurens De Vreese (belga)  
8. Sebastian Lander (dán)  
9. Juan Jose Lobato Del Valle (spanyol)  
10. Viacheslav Kuznetsov (orosz)