Előzetes: Egy hét múlva Vuelta!

Szerző: shLétrehozva: 2009. augusztus 7. 10:56
Alig egy hetet kell csak várni a Spanyol Kerékpáros Körverseny, a Vuelta a Espana rajtjáig. Az idei verseny érdekessége, hogy Hollandiából indul, viszont kihagyja Baszkföldet és a Pireneusokat, a legnehezebb hegyi szakaszokat Dél-Spanyolország tartományaiban jelölték ki. A résztvevő csapatok keretei még nem véglegesek, de helye-közel már sejthető, mire számíthatunk: kiélezett versenyre, melynek a középső hete Valverde szavajárásával élve „fenomenális” lesz!


Az említett középső hét a 8. szakaszon hegyi befutóval indul az Aitana csúcsára, majd újabb nehéz emelkedőkön áthaladva a 12-13-14. szakaszokon mindhárom nap hegyi befutót láthatunk, ahol senki nem mehet biztosra, és több perces megszerzett előny is pillanatok alatt olvadhat semmivé.

A mezőny összetétele valódi csemege. Reméljük, a Vueltán korábbi formáját mutatja majd az eltiltásából az idei Girón visszatérő Ivan Basso, évtizedünk egyik legerősebb GT menője. A Liquigasban újra próbálkozik a sprinteken Daniele Bennati, aki a Touron korábbi önmagához képest elég harmatos teljesítményt nyújtott, meglátjuk, mire lesz képes idén. Tele bizonyítási vággyal készül a Tourt kihagyni kényszerülő Alejandro Valverde is, akiről végre lekerülhetne a „rontás” a háromhetes versenyeket illetően.

Alberto Contador nem készül megvédeni címét, bár ezt még nem jelenthetjük ki hivatalosan. Úgy tűnik viszont, hogy az Asztana csapatában ott lehet a 2006-os győztes, a Alexander Vinokurov, aki azonban meglepő volna, ha komolyat domborítana két év kihagyás után. Fontos kérdés azonban, ki lesz az Asztana kapitánya, hiszen a kazah gárda még kifilézve is a legerősebb csapatok egyike lehet. Zubeldia kapitányi szerepe sem lenne meglepetés.

A Saxo Bank első számú embere az előzetes hírek szerint a dán Jakob Fuglsang lesz, aki a Dán Körversenyen remekelt a napokban, és „hihetetlen” formaidőzítésekre képes. A 24 éves, korábbi MTB világbajnok kerekest Schleckék is elkísérik, Andy már kijelentette, nem tekinti céljának a Vuelta győzelmet, inkább a világbajnokságra készül. A csapatban Cancellara, Kroon, Kolovnyev és O’Grady is helyet kap várhatóan.

Érdekes figura lehet az idei Vueltán a holland Gesink, tipikus sötét ló, aki előbb-utóbb komoly GT eredménnyel fogja meglepni a holland szurkolókat, talán éppen most. A Touron elszenvedett csuklótöréséből felépült a fiatal hegyimenő, és Svéjcban, magaslati edzőtáborban alapozta formáját a Vueltára.

Cadel Evans is megméretni készül magát a Vueltán, nos, ha Gesink sötét ló, akkor Evans is, csak ellenkező értelemben. Az biztos, hogy letett már annyit az asztalra, hogy leírni nem lehet, még a katasztrofális Tour szereplése után sem.

A ProContinental csapatok menői közül is minden bizonnyal rá lesz kapcsolva néhány bringásra a turbó, mint tavaly Mosquerára a Xacobeo Galicia gárdájából, a hegyi befutókon komoly vihart kavarhatnak ifjú spanyol tehetségek.

Mérsékeltebb szereplésre számíthatunk viszont a Vueltán mindig villogó Euskaltel csapatától, akik mellé elég szoros emberfogásban lesznek odaállítva a doppingellenőrök. Az olimpiai bajnok Sancheztől bármilyen sokan várnak kimagasló eredményt, könnyen okozhat csalódást.

Komoly csatákat vívhatnak majd a sprinterek is, hiszen a svájci VB pályája nem tartogat számukra sok babért, így ezúttal nyugodtan koncentrálhatnak a Vueltára, nem kell feladni az utolsó hetet. Ott lesz Farrar, Boonen, Freire, Bennati, Ciolek, Cavendish távollétében Renshaw próbálkozhat a Columbiából, a sztárok közül a többiek még nem konfirmálták részvételüket.


A 22 induló csapat:

ProTour gárdák (A Katyusa Colom doppingügye miatt nem kapott meghívást, a Fuji-Servettót sem hívták meg eredetileg, de a CAS (sportdöntőbíróság) határozata értelmében indulhat):

AG2R LA MONDIALE
ASZTANA
BBOX BOUYGUES TELECOM
CAISSE D'EPARGNE
COFIDIS
EUSKALTEL-EUSKADI
FRANÇAISE DES JEUX
GARMIN-SLIPSTREAM
LAMPRE-N.G.G.
LIQUIGAS
QUICK STEP
RABOBANK
SILENCE LOTTO
TEAM COLUMBIA
TEAM MILRAM
TEAM SAXO BANK
FUJI-SERVETTO

ProContinental csapatok:

ANDALUCIA CAJASUR
CERVELO TEST TEAM
CONTENTPOLIS-AMPO
VACANSOLEIL PRO CYCLING TEAM
XACOBEO GALICIA

A 64. Vuelta számokban:

Augusztus 28. és szeptember 20. között, 21 szakasz, 3281 kilométer, 5 hegyi befutó, összesen 60,5 kilométernyi egyenkénti időfutam, 3 kiemelt kategóriás hegy, 10 első-, 16 második- és 19 harmadik kategóriás emelkedő, 10 sík szakasz, 8 hegyi szakasz (ebből 6 magas hegyi) 3 egyenkénti időfutam.
A szakaszok:

A SZAKASZOK:
1. szakasz Assen - Assen EIF - 4,5 km
2. szakasz Assen - Emmen 202 km
3. szakasz Zutphen - Venlo 185 km
4. szakasz Venlo - Lieja 224 km
5. szakasz Tarragona - Vinaroz 174 km
6. szakasz Xativa - Xativa 186 km
7. szakasz Valencia - Valencia EIF - 30 km
8. szakasz Alzira - Alto de Aitana 206 km
9. szakasz Alcoi - Xorret de Cati 186 km
10. szakasz Alicante - Murcia 162 km
11. szakasz Murcia - Caravaca de la Cruz 191 km
12. szakasz Almeria - Alto de Velefique 174 km
13. szakasz Berja - Alto de Sierra Nevada 175 km
14. szakasz Granada - La Pandera 157 km
15. szakasz Jaén - Córdoba 168 km
16. szakasz Córdoba - Puertollano 170 km
17. szakasz Ciudad Real - Talavera de la Reina 175 km
18. szakasz Talavera de la Reina - Avila 187 km
19. szakasz Avila - La Granja. 174 km
20. szakasz Toledo - Toledo EIF - 26 km
21. szakasz Rivas - Madrid 110 km