Divatbemutató a BringaMánia Napon

Szerző: shLétrehozva: 2010. szeptember 1. 12:33
A közelgő McDonald’s BringaMánia nem csak sportprogramokat kínál majd az érdeklődő kerékpárosoknak, ahogy az alábbi interjúból is kiderül:


Szeptember 12-én kerül megrendezésre a McDonald’s Bringamánia Nap. Itt alkalmunk lesz egy bringás divatbemutatót is megnézni. Ennek szervezője a cyclechic.hu és tőlük Gazét kérdeztem, hogy van-e bringás divat, és ha van milyen az?

A szeptember 12-ei McDonald’s BringaMánia Napon ti (Cyclechic.hu csapata) rendeztek egy divatbemutatót. Ezzel kapcsolatban első két kérdésem mi az a Cyclechic és miért szervez divatbemutatót?

A Cyclechic városi közlekedés gyors, élvezetes és környezetbarát módját bemutató oldal, mely a divat és a stílus oldaláról közelíti meg a biciklizést. Mivel a kerékpáros közlekedés egy teljesen természetes dolog, ezért fontos olyan példákat bemutatni melyek a valós életből merítve bizonyítják, hogy a városban kerékpárral közlekedni gyakorlatilag bárki számára megoldható. Csak fel kell ülni és tekerni. Emellett a bicikliről, mint életformáról, önkifejezési eszközről is szól, mert ez egy életre szóló szerelem.
Második kérdésre a válasz: Próbáljuk bemutatni az aktuális trendeket, és azt, hogy ezek mennyire ültethetőek át biciklire. Hogy mennyire? Teljesen.



Mi a különbség a bringás divat és a rendes divat között?

Mi pont azt mutatjuk be, hogy nincs külön bringás divat. Vannak divatosan öltözködő emberek, stílusos figurák, akik a városi közlekedésükhöz a kerékpárt választották. Vannak apróbb trükkök, megoldások, minimális kiegészítők amik kimondottan a bringázás miatt alakulnak ki, kerülnek az öltözékbe, de a cyclechic pont arról szól, hogy nincs szükség speciális felszerelésekre ahhoz, hogy bicajjal közlekedjen az ember. Ebben persze nagy szerepük van a kifejezetten városi közlekedéshez készült klasszikus bicajoknak, melyeken olyan megoldások és kiegészítők vannak, mint a szoknyavédő, láncvédő, kosár, stb.



Szerinted a Bringás divat mennyire underground rétegnek szól és mennyire a széles nagy közönségnek?

Vannak tervezők, akik kimondottan bringás szubkultúrának gyártanak, és vannak olyan tervezők is akik a bicikli motívum által ihletett darabokat készítenek, de a Cyclechic leginkább az "átlagos", "civil" kerékpárosok csinos és stílusos öltözködéséről szól, nem a specializációról. Az undergroundnak készülnek a különféle sport- és futáréletből átvett darabok, kiegészítők, de már azt is tekinthetjük 'bringadivatnak' ha valaki egy normál csengő helyett egy katicás csengőt választ, vagy rózsaszín plasztik pedált?



Mi az az életkor, amikor még nem ciki az általatok bemutatott ruhákat viselni?

Teljesen kortól független ez a dolog, hiszen minden korban lehet divatosan, elegánsan és stílusosan öltözködni. A bicikli ehhez már csak hozzáad. Mi törekszünk arra, hogy a lehető legemberközelibb darabokat mutassuk be, olyanokat, amit bárki el tud magán képzelni - miközben ül a kerékpárján. Biciklivel lehet menni bevásárolni kiskosárral, iskolába bringabag-el, bulizni szoknyában, öltönyben munkahelyre.



Ha jól tudom a cyclechic.hu tavaly indult. Mit láttok, egy év alatt amióta ti vagytok, változott valami a bringások divathoz való hozzáállásában?

Amit látunk az egy intergalaktikus cunami méretű bringás hullám, ami Budapest felett tornyosul. Tavalyhoz képest is elképesztő mértékben nőtt a kerékpárral közlekedők száma. Teletömött biciklis útvonalak, este 10-kor 5-6 bringás áll egy piros lámpánál, és hasonlók vannak. És ez csak egyre fokozódni fog - mivel a legjobb promóció a városi kerékpározáshoz az, ha vidáman bicikliző hétköznapi embereket látnak az utcán. Olyanokat, akik akár ők is lehetnének. Minél több ember ül nyeregbe, annál többféle igény fogalmazódik meg a kerékpározással szemben, minél többféle ember bringázik, annál többféle önkifejeződési mód jelenik meg. Régebben a bringázást egy szűkebb, bevállalósabb réteg merte csak, ők alapvetően sport-futár vonalról érkeztek, innen hozták magukkal a speciális ruházatot (pl gore-tex, lícra, stb), a különleges bicajokat (mint pl a fixi). Mivel ma már bőségesen nem csak ilyen arcok bringáznak, így megjelentek a divatérzékeny női biciklisták, a magukra és bringájukra is odafigyelő hipsterek, az office-lookban közlekedő irodisták, menedzserek.

 

Címkék: kerékpár