Contador: ételszennyezés, nem dopping!

Szerző: shLétrehozva: 2010. szeptember 30. 15:41
A Tour-győztes Alberto Contador, akinek tiltott szert, clembuterolt mutattak ki a francia körverseny második pihenőnapján levett mintájából, ma délben sajtótájékoztatót tartott a Madrid külterületéhez tartozó Pintóban.


Contador felhívta a figyelmet a tiltott szer hihetetlenül alacsony – a doppingvétségnek számító határérték négyszázad része – koncentrációjára, ami csak ételszennyeződéssel kerülhetett a szervezetébe:

„Az UCI augusztus 24-én értesített, augusztus 26-án pedig találkoztam a laboránsokkal, és elmagyaráztam, hogyan történhetett az eset. Ételszennyezésről lehetett szó, a Castilla és León körverseny szervezője, José Luis López-Cerrón látogatott meg minket, és megkérdezte a szakácsunk, hozzon-e valamit. A szakácsunk megkérte, hozzon jóféle húst, ami meg is történt. Tehát amikor július 20-án megérkezett a Tourra, hozott húst, amit Spanyolországban vásárolt. Az elkészült ételből többen is ettek, de csak nekem volt doppingtesztem aznap délután. Illetve tesztelték Vinokurovot is, de ő mást evett korábban, nem evett húst a diétája miatt.

Még az UCI rézéről is elismerték, hogy ételszennyezésről lehet szó. Maga az eljárás is megkérdőjelezhető. Gondos értékelést kíván. A szóban forgó mennyiség olyan csekély, hogy a világon mindössze négy laboratóriumban képesek kimutatni. Senki másnál nem tudták kimutatni. Az UCI-nál tökéletesen értik ezt.

Reuters
  Fotó: Reuters

Ez egy kivételes eset, amit meg kell vizsgálniuk és teljesen világos, hogy ez nem egy pozitív doppingügy. Nem tudok elfogadni semmiféle büntetést. Olyan kis mennyiségről beszélünk, hogy lehetetlen volna bevenni is. A hatása semmire sem elég, nem jó abszolút semmire. Nem értem, mi történt.

Hogy a Tour de France-on elért eredményem veszélybe kerülne, azért most nem aggódom. Tudom, hogyan értem el, hogyan történtek a dolgok. Az én bizonyítékomat az előtte és utána elvégzett vér és vizeletminták jelentik. A jövőben bárkinek a rendelkezésére állok az ügyben, az én érdekem és a kerékpársport érdeke is, hogy kiderüljön az igazság.”

Az ügynek folytatása következik, egyelőre többféle kimenetele is elképzelhető, a háromszoros Tour-győztes meg is úszhatja az esetet, de benne van a kalapban az eltiltás, és harmadik Tour-győzelmének elvétele is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Doppingolt a Tour de France győztese?
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) nyilvánosságra hozta, hogy a Tour de France győztese, a spanyol Alberto Contador július 21-én levett vizeletmintájában tiltott szert, clenbuterolt mutattak ki az idei Tour során....
Tovább a teljes cikkhez »