Contador értékel, s ma már bizonyíthat

Szerző: shLétrehozva: 2011. február 16. 09:15
Miután tegnap a spanyol szövetség hivatalosan is kihirdette a tavalyi Tour de France-on klenbuterolra pozitív doppingtesztet produkáló Alberto Contador felmentő ítéletét, a Tour címvédője ma már az egyes rajtszámmal indul az Algarvei Körversenyen, Portugáliában.


A Saxo Bank versenyzője mikroblogján is megerősítette, hogy előre szeretne tekinteni és a bringázásra összpontosítani: „Az igazság napja ez, vegyes érzésekkel, öröm és szomorúság, az utóbbi hónapok fájdalmai után, dobjuk hátra a múltat!”

Contador megköszönte szurkolóinak, hogy kitartottak mellette a nehéz időszakban, és megígérte, hogy a versenyeken meghálálja majd a bizalmat. Egyúttal versenynaptárat is hirdetette, egyelőre a Giro d’Italiáig tervez, a Tour de France-szal kapcsolatos kérdéseket pedig nyitva hagyta a háromszoros győztes, lévén a felmentő ítéletre várható fellebbezések (UCI, WADA) következtében, mint eljárás alatt álló versenyző, kérdéses, hogy egyáltalán indulhat-e majd…

A tervezett versenyek májusig: Vuelta al Algarve (február 16-20.), Vuelta a Murcia (március 4-6.), Volta a Catalunya (március 21-27.), Vuelta a Castilla y León (április 13-17.), talán az ardenneki klasszikusok közül valamelyik és a Giro de Italia (május 7-29.).
Miután hazája szövetsége az egyetlen „kiskapu”, az UCI doppingellenes szabályzatának 296-os cikkelye alapján mentette fel, elfogadva, hogy a tiltott szer önhibáján kívül, klenbuterollal szennyezett hússal került a szervezetébe, Contador számít arra, hogy a nemzetközi szervezetek kifogásolhatják majd a döntést, amit egy hónapon belül van lehetőségük fellebbezni. „Tudom, hogy a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) és a Doppingellenes Világszervezet is fellebbezhet a lausanne-i sport döntőbíróságon. Szerintem fontos, hogy pontosan értékeljék az ügy teljes dokumentációját, és belássák, hogy igazságos ítélet született. Nagyon fontos látni, hogy megalapozott a felmentő ítélet, nem véletlenül hozták.” – mondta a Saxo Bank versenyzője. (Az UCI egyébként már közleményben tudatta, hogy értékelik a dokumentációt, és ennek megfelelően döntenek majd arról, hogy 30 napon belül élnek-e a fellebbezés lehetőségével.)

A nemzetközi szövetséggel kapcsolatosan kritikus álláspontot fogalmazott meg a spanyol sztár: „Jelzésértékű, ha sportágad vezetősége le akarnak fejezni, amikor pontosan tudják, hogy nem követtél el semmilyen bűnt. A hiba a rendszerben van, én korábban mindig hittem az antidopping szabályokban, de most azt remélem, talán megváltozhatnak a dolgok, amihez jó alapul szolgálhat az én esetem is.”

Személy szerint pedig élete legnehezebb időszakaként értékeli az utóbbi hónapokat a spanyol GT-menő: „Óriási sebet ejtettek rajtam, aminek helye örök életemre megmarad. Öt hónap alvás nélkül, hullani kezdett a hajam, és többször sírtam is.” – nyilatkozta Contador az első tv-interjúban, s biztosított mindenkit, hogy többet nem eszik olyan húst, aminek nem győződött meg az eredetéről.

Alberto Contador doppingügyével kapcsolatos további hírek a Bringahíradó főoldali és az Országút rovatban kiajánlott boxokban!