Contador beköszönt Argentínában!

Szerző: BHLétrehozva: 2012. január 26. 18:31
A háromszoros Tour de France-győztes Alberto Contador megvillant az Argentínában, megnyerte a Tour de San Luis hegyi befutóval végződő harmadik szakaszát Levi Leipheimer előtt, és az összetettben is átvett a vezetést.


Az Estancia Grande és a Mirador del Potrero közötti 168 kilométeres szakasz végén egy 5 kilométeres mászás várt a mezőnyre, melyen a spanyol GT-menő csapata, a Saxo Bank remekül kontrollálta a versenyt, Contadornak „csak” tenni kellett a kereket a megfelelő akcióra.

A végjátékban már csak Leipheimer tudta tartani a lépést a spanyollal, de sprintre neki sem volt esélye. Megemlítendő még a német „EPO-menő”, Stefan Schumacher negyedik helye, a Christina Watches kontinentális csapatban tavaly lehetőséget kapó botrányhős úgy tűnik bizonyítani szeretne a nagy publicitást kapó versenyen.

Contador így értékelte győzelmét: "Jobban éreztem magam, mint vártam, mert voltak kétségeim, miután a Tour de France óta sok hónap telt versenyzés nélkül. Az izraeli edzőtáborban kezdtem el az edzéseket december második felében, de ahogy látszik, jó munkát végeztünk, és számomra eléggé váratlan győzelmet sikerült aratni. Minden győzelem fontos, a mait különösen szeretném megköszönni a csapattársaimnak, keményen kellett küzdenem érte, de azok után, amilyen munkát végeztek, meg kellett hálálnom.

Sok jót hallottam erről a versenyről, és ajánlom mindenkinek. Hihetetlen a szurkolók szeretete, s bár nem tudom teljesíteni, hogy mindenkivel készítsek fotót, vagy autogramot adjak, nagyon szeretném megköszönni, ahogy fogadtak. Az összetett szempontjából Leipheimer esélyesebb, jó formában van, nagyon felkészültnek tűnik. Számomra fontos volt ez a győzelem, de vannak nálam esélyesebbek a holnapi időfutamon is, és az összetettben is."

Dél-Amerika legjelentősebb körversenye egyébként Január 23-án, WorldTor-sztárok részvételével vette kezdetét, és első két szakasza is célfotó alapján dőlt el, de mennyire más volt az a két célfotó...

Argentína az első napon barátságtalan arcát mutatta, a kerekesnek esőben kellett tekerni a San Luis és Villa Mercedes közötti 189 kilométeres etapon, s végül egy bő 30 fős csoport érkezett a hajrára. A tavaly gyengén muzsikáló olasz sprinter, Francesco Chicchi végül csak a célfotó után örülhetett, annyira szoros küzdelmet vívott az argentin Juan Jose Haedo-val. Contador az első etap után még panaszkodott az időjárásra, mondván a meleg, napsütéses klíma miatt jöttek, erre eső fogadta őket, de összességében jó formában találta magát.

A második,  Fraga és Juana Koslay (145,3 km) közötti szakasz sprintje után is segítségül kellett hívni a célfotó berendezést… Itt azonban szó sem volt vérre menő csatáról, csak éppen az Omega Pharma-Quick Step két ásza, Chicchi és az exvilágbajnok Tom Boonen úgy agyonverték a mezőnyt, hogy a célvonalon már egymás mellett, felemelt kézzel gurulhattak át. Persze az elsőséget el kellett dönteni valahogy…

A vasárnapig tartó körverseny mezőnyében egyébként sok nagy sztárral találkozhatunk, Contador mellett Vincenzo Nibali, Giovanni Visconti, Tom Boonen, Filippo Pozzato, Giovanni Visconti, Jose Serpa, Sylvain Chavanel, Levi Leipheimer is Argentínába utazott, de például a Chritna Watches csapat “bukott sztárjai” Michael Rasmussen, a Csirke, valamint Stefan Schumacher is ott teker