Az 1. francia győztes - az Alpe d'Huezen

Szerző: SHLétrehozva: 2013. július 18. 17:29
Szökevény ért fel először a 100. Tour de France csütörtöki királyszakaszán a mítikus hegyóriás Alpe d'Huezre: Christophe Riblon (AG2R La Mondiale) az első etapgyőzelmet szállította a franciáknak az idei körversenyen. Tejay Van Garderen lett a második, Manfredo Moser a harmadik. Az összetettben első Chris Froome nem volt topformában, segítőjével, Richie Porte-al érkezett több mint három perccel a győztes után, de majd' egy percet verve fő riválisára, a spanyol Alberto Contadorra. Az új összetett állás (top 3): 1. Froome, 2., Contador (5:11 perc), 3. Quintana (5:32).


Froome-nak még is belefért, hogy frissítőt kérjen csapatától az utolsó 15 kilométeren belül, amely miatt 20 másodperces büntetéssel sújtotta a versenybíróság. Így is öt perc fölé nőtt az előnye.

Riblon megmentette a franciák becsületét, a Tour történetében csak két kiírás volt korábban, amelyen egyszer sem ért elsőként célba francia versenyző (1926, 2011), és most is ez a veszély fenyegetett.

A siker értékét növeli, hogy a 100. Tour királyszakaszon történt, azon a királyszakaszon, amelyen példa nélküli módon kétszer is felkapaszkodott a karaván a legendás Alpe d'Huezre.

A fehér trikós, kolumbia Nairo Quintanának (Joaqím Rodríguezel együtt) sikerült Froome előtt beérni, ezzel  feljött az összetett listán a dobogóra, a cseh Roman Kreuzigert megelőzve.





Címkék: Tour de France