Armstrong bűnös: elvették Tour-sikereit

Létrehozva: 2012. október 22. 14:31
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség hétfőn bejelentette, hogy Lance Armstrong bűnös, és ahogy Pat McQuaid, az UCI elnöke fogalmazott, „nincs helye a kerékpársportban”. Megfosztották hét Tour de France-győzelmétől


A szervezet az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének (USADA) bizonyítékai (Az ügynökség a múlt héten küldte meg több száz oldalas jelentését, amely a csapattársak terhelő vallomásai mellett pénzügyi kimutatásokat, számlákat, elektronikus leveleket, kutatási adatokat és teszteredményeket tartalmaz a laboratóriumokat éveken keresztül sikeresen kijátszó US Postal-eljárásokról. Erre azért volt szükség, mert az UCI konkrét bizonyítékokat várt a USADA-tól, hogy ezek alapján saját hatáskörben döntsön Armstrong eltiltásáról és címeinek elvételéről) alapján hozta meg döntését, azonban mindez csak az első lépés egy hosszabb procedúrában. A cél, hogy az amerikai sportoló teljes egészében feleljen a tettekért, amelyekkel közel két évtizeden át megtévesztette a világot.

„Lance Armstrongnak nincs helye a kerékpársportban – jelentette be a kerékpáros szövetség első embere hétfői sajtótájékoztatóján. – Az UCI ezúton erősíti meg, hogy elismeri az USADA által meghozott büntetéseket."

Mindez azt jelenti, hogy érvényben maradt augusztusban kihirdetett örökös eltiltása, és valóban megfosztották az 1998 augusztusa óta elért összes eredményétől, így az 1999 és 2005 között megszerzett, rekordot jelentő hét Tour de France-győzelmétől. Armstrong korábban kijelentette, hogy nem fellebbez a határozat ellen.

„A kerékpársportnak igenis van jövője, nem először ért vízválasztóhoz a sportág. Megdöbbentően olvastam az USADA jelentését, nehéz felfogni, hogy miminden folyt a háttérben. Lance Armstrong megérdemli, hogy örökre elfelejtsék. Sajnálom, hogy korábban nem tudtuk felmérni a helyzetet és eltávolítani a bűnősöket a sportból."

McQuaid egyelőre nem tudta megmondani, hogy az immár csak korábbi hétszeres Tour de France-győztesnek vissza kell-e fizetni a megnyert eurómilliós méretű pénzdíjakat. Elmondta, hogy péntekre hívott össze vezetőségi ülést, ahol a szabályok változtatásáról döntenek, és csak ezek függvényében határoznak a további szankciókról. Ennek megfelelően egyelőre azt sem tudni, hogy ki kaphatja meg a jelenleg gazdátlan Tour-sikereket.

A USADA szerint Armstrong és volt klubja, a US Postal a sporttörténelem legkifinomultabb, legprofesszionálisabb és mostanáig a legsikeresebb doppingprogramját fejlesztette ki és működtette.