Armstrong: bírság rák elleni kampányért

Szerző: shLétrehozva: 2010. július 27. 11:21
Lance Armstrong és csapata, a Team Radio Shack a Tour de France utolsó, gála-szakaszán egy különleges, fekete szerelésben jelent meg, amivel a hétszeres Tour-győztes alapítványára, a Livestrongra, a rák elleni küzdelemre kívánták felhívni a figyelmet. Az UCI közleménye szerint azonban ezzel vétettek a szabályok ellen:


„A Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) fegyelmi eljárást indít a Team RadioShack ellen, a versenyzők öltözetére vonatkozó szabályok megszegése miatt.

Az UCI sajnálja, hogy a rák elleni küzdelemhez kapcsolódik a kezdeményezés, de a csapat részéről nem egyeztettek  előzetesen a Tour szervezőivel. Ezt meg lehetett volna tenni, betartva a szabályokat.

A Team RadioShack helytelen magatartása miatt 20 percet késett a rajt az utolsó szakaszon, ami megzavarhatta volna a televíziós közvetítést, ezért bírságot kell kiszabni a versenyzőkre és a csapatvezetőkre.

Reuters
  Fotó: Reuters

A Team RadioShack az eredményhirdetésen is megsértette a szabályokat a szabálytalan mez viselésével a dobogón. Az UCI nehezményezi Johan Bruyneel sértő kijelentéseit is a szervezők felé, amiért fegyelmi bizottság előtt kell felelnie.

Mivel a Team RadioShack kezdeményezésének célja az volt, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a rák elleni küzdelemre, az UCI úgy döntött, hogy a bírságok összegét a svájci rák ellenes ligának ajánlják fel."