Áll a bál Valverde és az olaszok ügyében

Szerző: shLétrehozva: 2009. május 26. 20:11
A CONI (olasz olimpiai bizottság) és a WADA (anti-dopping ügynökség) szabálytalan eljárása miatt indított különböző pereket Alejandro Valverde, a ProTour sorozat 2008-as győztese. Mint már korábban beszámoltunk róla, a CONI kétéves eltiltást szabott ki Valverdére olasz területen, mert egyik nyomozójuk a spanyol kerekes Operación Purto néven elhíresült (2005) doppingbotrányban való érintettségére szerzett bizonyítékokat. Az eltiltás miatt veszélybe került Valverde Tour indulása, ugyanis a Francia Körverseny idén érinti Olaszországot is. Valverde, miután válaszul fellebbezett a Nemzetközi Sport Döntőbíróságnál (CAS), most a spanyol bíróságon is pereli az olaszokat.


 

Valverde Katalán Körversenyen aratott győzelme után továbbra is a hírek kereszttüzében marad, ugyanis a spanyol bíróságon Valverde a CONI anti-dopping csoportjának (TNA) hét tagja ellen indított pert azzal az indokkal, hogy szabálytalanul folytattak ellene eljárást, a WADA ellen pedig azért, mert megsértették és figyelmen kívül hagytak spanyol bírósági döntéseket. (Spanyolországban már lezárták az Operación Puerto ügy aktáit és rendelkeztek arról, hogy a korábbi eljárások során lefoglalt bizonyítékok újravizsgálatát nem kezdeményezik.)


A beperelt szervek a spanyol bíróságnak azt a rendelkezését is megsértették, illetve nem tartották be, ami szabályozza a sportolók elleni eljárások lefolytatását, védve a sportolók jogait.
Polgári úton pedig hitelrontásért és az alapvető emberi jogainak megsértéséért Ettore Torrit, a CONI nyomozóját és Jesper Worrét a dán szövetség elnökét (utóbbi kijelentette, hogy Valverde nem kívánatos a Dán Körverseny rajtjánál) perelte be a spanyol bringás.