A WADA cáfol, Contador is cáfol

Szerző: shLétrehozva: 2010. november 17. 18:28
A doppingellenes világszervezet (WADA) erősen megkérdőjelezi a Tour de France-on klenbuterollal elkapott Alberto Contador történetét, miszerint a szer szennyezett hússal kerülhetett csak be szervezetébe.


A WADA részéről ellenőrizték az említett spanyolországi hentest, ahonnan állítólag az a hús származott, amiből Contador és csapattársai július 20-án és 21-én fogyasztottak. Az egységben nem találtak semmilyen nyomokat, ami szennyezett hús forgalmazására utalna.

A WADA jelentésében hozzáteszik, hogy egy európai uniós felmérés során 300 000 mintából csak egy – az állattenyésztésben is tiltott - klenbuterollal szennyezettet találtak 2008-ban. Egy, a Zágrábi Állatorvosi Egyetemen készült tanulmányban részletesen leírják egy disznóba fecskendezett zsírtalanító szer kiürülését. Ha a disznót másnap levágják, a mintában 5 nanogramm/gramm koncentrációban mutatható ki a szer, ami 100-szorosa a Contadornál kimutatott értéknél. Egy hét múlva még szintén kimutatható, két héttel később azonban már átmenne a doppingteszten. A WADA dokumentációja szerint a csaló tenyésztők egyszerűen nem vágják le 20 napon belül, nem csak a lebukás veszélye miatt, hanem azért is, hogy a szer kifejthesse zsírégető hatását.

Contador ügyvédi stábja hamar reagált a WADA jelentésre, és szerintük ezek alapján nem jelenthető ki, hogy a tiltott szer nem ételszennyezésre utal. Közleményükben olvasható, hogy a WADA nem végzett valódi nyomozást, egyszerűen elhitték az irúni hentes állításait, milyen beszállítóktól származik a hús, s hogy átmentek a termékei minden minősítő eljáráson. Továbbá semmi sem bizonyítja, hogy a kérdéses időpontban nem árultak szennyezett húst.