19 királyt koronáztak meg Visegrádon

Szerző: shLétrehozva: 2009. július 7. 11:36
Az 5. alkalommal megrendezett visegrádi X2S tereptriatlon verseny nem várt nehézségekkel és meglepetésekkel szolgált a versenyzőknek és a nézőknek. A Duna áradása és a kiszámíthatatlan időjárás miatt az úszó szám helyett is egy nehéz futópályát kellett teljesíteni, de a java csak ezután következett – a nemzetközi mezőnyben mégis Dósa Eszter (Vitalitás) és Medgyes Gábor (X2S-KONA TEAM) bizonyult a leggyorsabbnak.



Az idén 1000 éves Visegrád 3 napos terepfesztiválnak adott otthont a hétvégén: a 10. MVM Duna maratonnak, amely a régió legnagyobb hegyikerékpár versenye és az 5. X2S tereptriatlon versenynek, amely mindig is az egyik legkülönlegesebb versenynek számított Magyarországon, ahol számos nemzetközi és hazai sztár megfordult már. Idén a gyerekversenyen is 40 különböző korú fiatal teljesítette a kijelölt játékos, de nehéz pályát. A fiatalabbak között a gyöngyösi sportolók aratták a legtöbb sikert (ők megnyerték a X2S által kiírt iskolák közötti futóverseny sorozatot is), a nagyobbak között pedig Brogli Réka aratta a legfényesebb sikert - hiszen a díjátadó Erdélyi Eszter (XTERRA Európa-bajnok, többszörös világkupa győztes), Réka idei eredményeire és születésnapjára való tekintettel egy különleges egyedi ajándékkal lepte meg.

A felnőttek versenye hatalmas kánikulában vette kezdetét, az úszás elmaradása miatt 4 km terepfutással az ártéren, mocsaras, lapályos részekkel nehezített pályán. A távot 15 percen belüli idővel teljesítették a leggyorsabbak – a váltók kerékpáros emberei óriási lendülettel rajtoltak (köztük több hazai hegyikerékpáros élversenyző: Szalay Péter, Bene Zoltán és Dobai Zoltán), a legjobb egyéniek megfontoltabban indultak, hiszen számukra még hosszú volt a verseny. Az élen hamar kialakult az esélyesek csoportja: a X2S-KONA TEAM élversenyzői (Medgyes Gábor, Sipiczki Csaba, Mester Bálint, Gombos Károly), a szlovák bajnok Peter Hertl és a kihívók: Pálfy Máté, Horváth Zsolt. A pálya első részét gyilkos tempóban teljesítették, Visegrád macskaköves utcáin, a Salamon torony emelkedőjén és a Dunabogdány melletti Áprily völgyben.

Babka Szabolcs
  Fotó: Babka Szabolcs

A szeniorok között is komoly csata vette kezdetét, hiszen az első 10 között ott volt Dezső Sándor, Maróti Vilmos és Tóth Viktor, akik 40 felett is a legjobbak között vannak.

A nőknél az idén hihetetlen jó formában versenyző balassagyarmati Dósa Eszter magabiztosan vezette a versenyt, kihívója Poór Brigitta nem tudta felvenni vele a versenyt. Eszter a futószámban és a kerékpáros számban is a legjobb nőnek bizonyult, eddigi kimagasló kerékpáros eredményei segítették ezen a verseny is.

A pálya második felén már átrendeződött a mezőny, Medgyes és Sipiczki leszakították az üldözőket, csak a szlovák versenyző tudott velük lépést tartani. A 9 km-es pályán közel 400 m szintemelkedést megmászó versenyzők közül azonban Medgyes bírta legjobban beosztani az erejét, az utolsó szakaszon már egyedül futott és ért célba, megszerezve ezzel a győzelmet. Sipiczki óriási harcban, de maga mögé utasította a szlovák bajnokot. Dósa Esztert technikai problémák sem hátráltatták és nagy főlénnyel ért célba Poór Brigitta előtt.

A Hegyek Királya díjat 19 sportoló érdemelte ki. Ennek feltétele a Duna maraton 60 vagy 100 km-es és a X2S egyéni távjának teljesítése – egymást követő napokon! Ez kivételes sportteljesítmény, de jellemző a díjazottakra, hogy a szenior győztes Dezső Sándor és Dózsa Eszter, valamint a női bronzérmes Farkasdi Edina is felállhatott az egyik legnehezebben megszerezhető magyar díj képzeletbeli dobogójára.

Babka Szabolcs
  Fotó: Babka Szabolcs

A versenyen több különlegesség is helyett kapott, a X2S eseményeken megszokottak szerint: Biorganik biomarcipán és keksz segítette a versenyzőket, oxigénnel dúsított PI vízzel és különleges bio csokoládéval is frissíthettek a versenyközpontban, a célban pedig különleges vegán ebéd várta őket – a gyümölcs és a megszokott frissítők mellett. A verseny segítőinek a solymári Ludwig és Mentesi pékség biztosította az egész napi munkához szükséges péksüteményeket.

A díjakat a GOLDLIFE (a piliscsabai terepfutó sorozat névadója), a KONA CITY, az Ethic Sport, a Kompava, a Neuzer , a Saucony, a The North Face, a Salomon, az ALPA sportkrémek, az Overland Budapest és X2S-KONA TEAM biztosította.
A verseny megszervezésében külön köszönet illeti a Visegrádi Erdészetet és Visegrád városát.

EREDMÉNY - FÉRFIAK:
1 Medgyes Gábor HUN X2S Kona Team 01:53:01
2 Sipiczki Csaba HUN X2S Kona Team 01:56:25
3 Peter Hertl SK H-SPORT, KOMPAVA 01:59:13
EREDMÉNY - NŐK:
1 Dósa Eszter HUN Vitalitás SE 02:20:19
2 Poór Brigitta HUN X2S Kona Team 02:31:42
3 Farkasdi Edina HUN   02:37:35

 

Címkék: tereptriatlon