Vale Rossi karnyújtásnyira a vb-címtől

Szerző: shLétrehozva: 2008. augusztus 31. 14:50
Valentino Rossi gond nélkül, utcahosszal nyerte a gyorsaságimotoros-világbajnokság San Marinó-i Nagydíját a királykategóriában. A verseny csak Casey Stoner kieséséig volt kiélezett, az ausztrál senkitől sem zavartatva landolt a kavicságyban. A yamahás hetvenöt pontosra növelte előnyét első számú riválisával szemben, és egyúttal beállította a legendás Giacomo Agostini rekordját, aki hatvannyolc alkalommal végzett élen Moto GP-futamon a legfelső kategóriában.



Casey Stoner vághatott neki a pole-ból a versenynek, és egyértelmű célként tűzte ki, hogy befogja az ötvenpontos előnnyel összetettben első helyezett Valentino Rossit. A Doktor azonban nagyon fogadkozott a futam előtt, ugyanis bár San Marinó-i Nagydíjat rendeznek Misanóban, mégis hazai pályán versenyezhetett a hétszeres világbajnok motoros.

A rajtnál jól jött el az ausztrál, és vezető pozíciójára senki sem jelentett veszélyt. Rossi átmenetileg lecsúszott a második helyről, ám villámgyorsan ismét a ducatis nyomába eredt.

Az első kör Randy de Puniet-nek sikerült a legkevésbé jól, kicsúszott, és a kavicságyban fejezte be a versenyt a francia kiválóság, majd a San Marinó-i Alex de Angelis is feladni kényszerült a futamot.

A hetedik körben Stoner versenye véget ért: a címvédő senkitől sem zavartatva csúszott meg, és maradt alul a pontokért folytatott harcban. Ez a hiba minden bizonnyal azt jelenti, a ducatis kiszáll a világbajnoki címért folytatott küzdelemből.

A kiesést követően Lorenzo ugrott a második helyre, és tisztes távolságból követte a Doktort. A spanyol azonban felmérte, Rossit nincsen esélye befogni, honfitársa, Toni Élias pedig nem zavarja köreit, így kényelmes tempóban rótta a köröket a 250 kcm kétszeres világbajnoka.

Az élbolyban leintésig már nem is állt be pálfordulat, így Rossi, Lorenzo, Élias volt a befutó sorrendje. Az olasz győzelmével beállította honfitársa, Giacomo Agostini csúcsát a királykategóriában aratott győzelmek tekintetében, 68. alkalommal állhatott fel a dobogó tetejére.

 

SAN MARINÓ-I NAGYDÍJ, MOTO GP, A FUTAM VÉGEREDMÉNYE:
1. Valentino Rossi Olaszország Yamaha 44,41,884 perc
2. Jorge Lorenzo Spanyolország Yamaha 3,163
3. Toni Élias Spanyolország Ducati 11,705
4. Dani Pedrosa Spanyolország Honda 17,470
5. Chris Vermeulen Ausztrália Suzuki 23,409
6. James Toseland Nagy-Britannia Yamaha 26,208
7. Loris Capirossi Olaszország Suzuki 26,824
8. Andrea Dovizioso Olaszország Honda 27,591
9. Marco Melandri Olaszország Ducati 33,169
10. Colin Edwards Egyesült Államok Yamaha 36,529