Talmácsi Gáboré a dobogó harmadik foka

Szerző: shLétrehozva: 2008. október 5. 04:41
Hatalmas csatában a harmadik helyen végzett Talmácsi Gábor a gyorsaságimotoros-világbajnokság Ausztrál Nagydíján a 125 kcm-es géposztályban. A magyar versenyző az egész verseny alatt óriási harcot vívott a dobogóért Andrea Iannononével, amiből ő jött ki győztesen. A francia Mike Di Meglio idei negyedik futamgyőzelmével megszerezte élete első világbajnoki címét, ehhez kellett az is, hogy a ranglistán őt követő Simone Corsi ötödiknél rosszabb helyezésének köszönhet. A magyar versenyzőnek ezzel együtt még van esélye, hogy a hátralévő két futamon megszerezze a második vagy harmadik helyet a pontversenyben.


Talmácsi Gábor számára egyelőre nem alakult jól a gyorsaságimotoros-világbajnoki sorozat finise, hiszen Indianapolisban kézsérülést szenvedett, amely után meg kellett műteni, majd a Japán Nagydíj egyik szabadedzésén is bukott egyet. Talma klasszisát mutatja, hogy így is harmadikként tudott befutni Motegiben. 

Ausztrália eddig nem tartozott a magyar klasszis kedvenc helszínei közé, és ez az idei edzéseket, illetve időmérőket tekintve sem változott, hiszen Phillip Islanden ezúttal sem úgy indultak a dolgok, ahogy azt a magyar világbajnok megálmodta. A pénteki első időmérőn csak a 17. helyet tudta megszerezni az esős időben. Szombatra javult az idő és javult honfitársunk teljesítménye is, hiszen 1:38,501 másodperccel végül a kilencedik helyről rajtolhatott.

 

Kaotikusan indult a verseny, hiszen a hideg, száraz időben még nem melegedtek be eléggé a gumik, és a versenyzők egymás után potyogtak le motorjaikról. Először a remekül rajtoló brit, Bradley Smith csúszott ki, majd az ideiglenesen vezető Sandro Cortese is elesett motorjával.

 

Talmácsi Gábor szerencsére kimaradt a szórásból és kevésbé jó rajtja után fokozatosan zárkózott fel a Mike Di Meglio vezette élcsoporthoz. A magyar versenyző ezután hosszú percekig csatázott az olasz Andrea Iannonéval a második helyért, és végül ő jött ki belőle győztesen, ám még nem volt vége a futamnak.

 

A hátralévő időben óriási párharcok jellemezték a dobogóért folyó küzdelmet, először Talma és Stefan Bradl küzdött a második helyért, ezt végül a németnek sikerült végleg megszereznie. Utána jött a címvédő és Iannone csatája, akik oda-vissza előzgették egymást, ám a lényeg, hogy a magyar versenyző egy körrel a vége előtt ismét megszerezte a dobogó alsó fokát és ezt már nem engedte ki a kezéből. A különbség így is csak néhány századmásodperc volt a két pilóta között.

 

A Bancaja Aspar Team versenyzője azonban átadta trónját, ugyanis a francia Mike di Meglio a futam nagy részében vezetett és végül az első helyen futott be, ami idei negyedik győzelme volt. Bár ő még nem tudta amikor átért a célvonalon, de Simone Corsi csak kilencedik lett, és ezzel a gall fiú élete első világbajnoki címét is elhódította.

Meglepő módon tizennégy versenyző sem tudta befejezni a kifogástalan időben rendezett versenyt.

A CÍMVÉDŐ ÉS UTÓDJA VÉLEMÉNYE A VERSENYRŐL:
Talmácsi Gábor: Először is gratulálok Mike-nak a világbajnoki trófeához, remek munkát végeztek idén. Visszatérve magamra: kicsit persze sajnálom, hogy nem sikerült a vb-cím megvédése, de nagyon sok problémával küszködtünk, főleg a szezon első felében. Azonban nagyon örülök, mivel a rossz edzéseket követően sikerült ismét a dobogóra állnom. Ezt még én sem hittem volna, hiszen korábban ezen a pályán a legjobb eredményem a hetedik hely volt. Nagy meccset vívtam Iannonéval, a féktávokon a sérülésem miatt nagyon enhéz dolgzom volt, de jó taktikát választottam és kihasználva a motorerőt bejöttem harmadiknak. Még két futam van hátra, bízom benne, hogy még jobb eredményekkel tudok búcsúzni 125 kcm-es kategóriától.
Mike Di Meglio: Remek verseny volt, kíváló volt a motorom is. Folyamatosan húztam a gázt, hogy első legyek. Egyelőre nem érzem még, hogy világbajnok lennék. Köszönöm mindenkinek.

 

 

MOTO GP, 125 KCM, AUSZTRÁL NAGYDÍJ:
1. Mike Di Meglio Franciaország Derbi 37:55,589 perc
2. Stefan Bradl Németország Aprilia 38:05,844
3. TALMÁCSI GÁBOR Magyarország Aprilia 38:08,695
4. Andrea Iannone Olaszország Aprilia 38:08,738
5. Pol Espargaro Spanyolország Derbi 38:22,385
6. Sandro Cortese Németország Aprilia 38:22,712
7. Esteve Rabat Spanyolország KTM 38:22,770
8. Marc Marquez Spanyolország KTM 38:22,876
9. Simone Corsi Olaszország Aprilia 38:23,460
10. Scott Redding Nagy-Britannia Aprilia 38:30,676