„Szombaton még beszéltem Tomizavával”

Szerző: shLétrehozva: 2010. szeptember 6. 13:10
Vasárnap óta gyászol a motorsport világa, a versenyzőtársak alig hiszik, hogy a San Marinó-i Nagydíjon látták utoljára Tomizava Soját. A 19 éves japán klasszis tragédiája mindenkit megrendített, azoknak sincs kedve ünnepelni, akik jól szerepeltek Misanóban. A nyilatkozatokból az is kiderül, rendkívül népszerű alakját veszítette el a sportág…


 

„A futam után kaptuk a sokkoló hírt, hogy a versenyen bukó Tomizava Soja nem élte túl a balesetet. Szombaton este még beszéltem vele...- kezdte Talmácsi Gábor. - Nincsenek szavak arra, ami történt. Mélyen le vagyok sújtva és egyelőre képtelen vagyok felfogni a történteket. Őszinte részvétem. Nyugodjék békében!”

A viadalt Tomizava borzalmas balesete árnyékolta be, aki Scott Redding és Alex De Angelis előtt haladva vesztette el uralmát motorja felett, elesett, két ellenfele pedig tehetetlenül átgázolt rajta.

A japán pilótát kómában szállították a közeli cesenai kórházba, Claudio Macchiagodena, a motoros-vb orvosi stábjának vezetője elmondta, hasi, mellkasi illetve koponyasérüléseket szenvedett, belső vérzése volt és az életéért küzdöttek.

Egy órával később a tekintélyes olasz portál, a Gazzetta dello Sport címlapján közölte a szomorú hírt, az ifjú tehetség belehalt súlyos sérüléseibe. Reddinget a pályánál látták el, De Angelis csodával határos módon egy karcolás nélkül megúszta a szerencsétlenséget.


„Totálisan lesújtott, amikor meghallottam a hírt Sojáról…Együtt érzek a családjával, és a szeretteivel!” – mondta De Angelis.

Tomizava csapata, a Suter közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, Alex de Angelist és Scott Reddinget sem hibáztatja a tragikus balesetért.

„Együtt érzek de Angelisszel és versenyzőnkkel, Scott Reddinggel is – kezdte nyilatkozatát az istálló ügyvezetője, Eskil Suter. – Az alapos orvosi vizsgálatok kiderítették, Scott nem szenvedett súlyosabb sérüléseket. De mentálisan teljesen összezuhant, még akkor is, ha nem hibázott a baleset során. A szomorú események ismét azt bizonyítják, nagyon veszélyes a motorsport. Még akkor is, ha hatalmasat javultak a biztonsági feltételek a pályákon.”
A Suter-vezér azután saját érzéseit is tolmácsolta, roppant szomorúan…

„Soja több volt barátnál, mintha a családtagomat veszítettem volna el. Mindenki imádta őt a paddockban, nagyon sajnálom a családját!”

A motorsport ikonja, Valentino Rossi úgy érzi, elkerülhetetlen versenybaleset oltotta ki a japán versenyző életét. Az olasz klasszis szerint akkor sem lehetett volna kikerülni ezt a tragédiát, ha a jelenleginél is szigorúbbak a biztonsági előírások.

„Nagyon sokat dolgoznak a biztonságért, de ennél rosszabb nem is történhetett volna a sportágban. Elszúszol, az ideális íven maradsz és többek áthajtanak rajtad….Pedig egy ilyen gyors kanyarban általában a külső ívre csúszol, ha balesetet szenvedsz, mert hatalmas a sebességed. Sajnos, Tomizava bukott, de a motorján és az ideális íven maradt. A többiek már túlságosan közel voltak ahhoz, hogy kikerüljék.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Tragikus baleset Talmácsi futamán
VIDEÓK! Halálos baleset árnyékolta be a gyorsaságimotoros-világbajnokság San Marinó-i Nagydíját, miután Talmácsi Gábor kategóriájában, a Moto2-ben két motoros gázolt át az előttük elbukó Tomizava Soján, akit életveszélyes...
Tovább a teljes cikkhez »