Sérülten is dobogóra állhatott Talmácsi

Szerző: shLétrehozva: 2008. szeptember 28. 04:55
Határtalan küzdőszellemről tanúbizonyságot téve a harmadik helyen ért célba Talmácsi Gábor (Aprilia) a gyorsasági motoros világbajnokság Japán Nagydíján, a 125 kcm-es géposztályának vasárnapi futamán Motegiben. A magyar végig az élmezőnyben tartózkodott, a hajrában azonban Stefan Bradl (Aprilia) győzött, mögötte a második, a világbajnoki címhez egyre közelebb érő Mike Di Meglio (Derbi) lett.


Talmácsi Gábor a tavalyi szezonban elért történelmi világbajnoki címét követően az idei esztendőben keményen küzdve üldözi riválisait, azonban alkalomról alkalomra hátráltató tényezők írják át terveit.

 

Eleinte technikai problémákkal küzdött, majd miután ezeken túllendült az Aprilia egyszerűen nem tudta felvenni a versenyt az élmezőnnyel. Mikor végre úgy tűnt feltámad Talmácsi, egy-egy vezetési hiba csúszott be, két hete pedig az indianapolisi futam első időmérőjén a kézfejében lévő sajkacsontja nyílt szét.

 

Mintha minden a magyar címvédése ellen dolgozna, ugyanakkor az egyes számú gép tulajdonosa a legkeményebb helyzetekben is tanúbizonyságot tett küzdőszelleméről és képességeiről.

 

A pénteki edzéseken kézfeje jelentősen hátráltatta, a Motegi futamtól való távolmaradáson gondolkoztak menedzserével Stefano Favaróval, ám végül a parádés ötödik hely a második időfutamon mindenkit meggyőzött érdemes rajthoz állni vasárnap.

 

A verseny előtt az esőt sem zárták ki az időjósok, végül száraz aszfalton körözhetett a mezőny és ahogy a nyolcadlitereseknél megszokhattuk hatalmas küzdelem zajlott. Alig rajtoltak el a versenyzők, máris tömegbukás borzolta a kedélyeket, hatan – köztük Andrea Iannone és Pol Espargaro – az első kört sem tudták teljesíteni.

 

Talmácsit ezúttal elkerülte a balszerencse és a vártnál lényegesen jobb tempót diktálva a győzelemre esélyesek között haladt. A körök múlásával egy hármas csoport formálódott, a pontverseny éllovasa és az első helyről rajtoló Mike Di Meglio, az utóbbi időben csúcsformában száguldó Stefan Bradl és a magyar részvételével.

 

A trió előnye lassan növekedett, az üldözők időről időre megközelítették őket, ám utolérni képtelenek voltak őket, Talmácsi sérülten emberfeletti módon motorozva tartotta a tempót. Az utolsó körre fordultak a versenyzők, a győztes személyére pedig még mindig közel sem kaptunk választ.

 

Végül a német Bradl bírta legjobban a hajrát, megelőzve Di Megliót megnyerte a Japán Nagydíjat. A világbajnok legyőzve saját magát és a kétkedőket a kitűnő harmadik helyen zárt és életben tartotta címvédési esélyeit.

 

A pontversenyben 212 pontjával továbbra is a francia vezet, 36-tal Simone Corsi előtt, Bradl megelőzve Talmácsit 167 pontos, a magyar 165-tel áll, amikor már csak három futam van hátra. Nehéz a helyzet hazai szempontból, ám korántsem reménytelen.

 

TALMÁCSI GÁBOR: MINDEN IDEGSZÁLAM ÉREZTE A KEZEMBEN LÉVŐ FÁJDALMAT!
Nagyon boldog vagyok, bár elképzelhető, hogy ez nem látszott rajtam a verseny utáni interjúnál, mivel akkor már minden idegszálam érezte a kezemben lévő fájdalmat. Kemény verseny volt, nagyon elfáradtam a végére, de örülök, hogy végigbírtam. Köszönöm az orvos csapatnak, hogy egyátalán lehetővé tették az indulásomat, ami tegnap még kérdéses volt. Le kellett küzdenem a fájdalmat, ami féktávokon nagyon nehéz volt, de a motorom kitűnően működött. Köszönöm a csapatomnak is, hogy nem adták fel és egy remek gépet állítottak össze számomra a hétvégén. Szerencsére nem mozdult el a csavar a csuklómban, ezt egy gyors RTG-vel  ellenőrizte dr. Costa. Pihentetés és kezelés vár rá, majd jövő héten következik az Ausztrál futam.

 

 

MOTOGP, 125 KCM, JAPÁN NAGYDÍJ, MOTEGI, VÉGEREDMÉNY:
1. Stefan BRADL német Aprilia 39:57.228  
2. Mike DI MEGLIO francia Derbi 39:57.379 0.151
3. TALMÁCSI Gábor magyar Aprilia 39:57.509 0.281
4. Joan OLIVE spanyol Derbi 40:03.173 5.945
5. Nicolas TEROL spanyol Aprilia 40:03.300 6.072
6. Sandro CORTESE német Aprilia 40:03.363 6.135
7. Simone CORSI olasz Aprilia 40:03.683 6.455
8. Scott REDDING brit Aprilia 40:22.621 25.393
9. Sergio GADEA spanyol Aprilia 40:22.765 25.537
10. Danny WEBB brit Aprilia 40:23.420 26.192