Kettős trónfosztás a Dakaron 2011-ben

Szerző: shLétrehozva: 2011. január 15. 18:54
A katari Nasszer al-Attijah nyerte meg az autósok között a 32. Dakar-ralit, a világ legnehezebb és legnagyobb terepversenyét, melyet argentin és chilei utakon rendeztek meg. Sainzot taszította le a trónról. A spanyolok Marc Coma címével vigasztalódhatnak, a motoros egy másik tavalyi győztes, a francia Desprest utasította maga mögé.


Nasszer al-Attijah, aki a skeetesek között a negyedik helyen végzett az athéni nyári ötkarikás játékokon, és indult Pekingben is, életében először nyert Dakart.

A címvédő Carlos Sainz pályafutása során 24.-edszer nyert szakaszt az utolsó napon, de ez csak lábjegyzet lesz a Dakar históriáskönyvében, hiszen esély sem volt arra, hogy veszélyben forogjon Al-Attijah végső győzelme. A katari 48 perces előnnyel várta az utolsó, Córdoba és Buenos Aires közötti szakaszt csapattársa, De Villiers előtt, és meg is lett a kettősgyőzelem a 13. etap után.

Sainz a dobogó harmadik fokára állhat fel, a nyolcadik szakaszon veszítette el első helyét, a tizedik és a tizenegyedik etap során pedig tetemes, gyakorlatilag ledolgozhatatlan hátrányt szedett össze. A három Volkswagen mögött a negyedik helyen zárt a motorral hatszor, az autók versenyében háromszor csúcsra jutó Stéphane Peterhansel.

A kétkerekűek versenyében a tavalyi győztes francia Cyril Despresnek ezúttal az "ezüstéremmel" a tarsolyában kell hazautaznia, a spanyol Marc Coma immár harmadszor nyerte meg a Dakart. A portugál Rodrigues lett a haramdik. Csak a krónikások kedvéért: Frans Verhoeven volt a leggyorsabb szombaton.