Benik: Még nincs vége a bajnokságnak!

Szerző: shLétrehozva: 2008. október 8. 07:00
Az ózdi futam előtt a szakemberek háromesélyesnek vélték az idei országos ralibajnokság abszolút versengését. A Spitzmüller Csaba, Turán Frigyes, Benik Balázs trióból az utóbbi, címvédő pilóta leszakadt, mivel az észak-borsodi száguldást nem tudta befejezni. Benik Balázs a hetedik gyorsasági szakaszig vezetett, aztán megállt a hajtása, így pont nélkül zárta a nyár utolsó hétvégéjét. A 2008-as sorozat utolsó előtti futama, a hétvégi Nyírád-rali előtt a címvédővel beszélgettünk.


Mivel Spitzmüller és Turán értékes pontokat gyűjtött Ózdon, az idényzáró két verseny előtt a Forc Focus WRC-t kormányzó pilóta jókora hátrányba került, sőt a negyedik helyezett Herczig, Csökő duó is alaposan feljött rájuk. Balázs ettől függetlenül rendkívül motivált, és nem gondolja úgy, hogy a szerencsétlenül alakult ózdi hétvége után már temetni kellene.

„Még nincs vége a bajnokságnak, matematikai esélyünk van arra, hogy megvédjük a címünket – mondta el érdeklődésünkre háromszoros bajnok Benik Balázs. –Igaz, most már az is tény, hogy nem mi vagyunk a legesélyesebbek, de nem adjuk föl. Neves és elismert versenyzőktől mindig azt tanultam, hogy addig tart a küzdelem, amíg le nem intik a győztest. Ebben a szellemben készülünk Nyírádra, még bármi előfordulhat. Ózdon is sikerült bebizonyítani, hogy mire vagyunk képesek, hiszen amíg versenyben voltunk, addig rendkívül jó formában, nagyszerű ritmusban autóztunk. Aztán az ismert hajtás probléma miatt kénytelenek voltunk befejezni. Ilyen a technikai sport, de bízunk benne, hogy legközelebb nekünk jön majd ki a lépés.”

A Benik Balázs, Lukács József kettősnek nem ez volt az első alkalom az idei pontvadászatban, hogy műszaki hiba miatt kénytelenek föladni a csatát a többi WRC-vel. Miskolcon nagyjából ugyanez a szituáció játszódott le velük, két nullás futam pedig úgy néz ki, nem fér bele annak, aki szeretne bajnok lenni. De hát valóban nem szabad még temetni az egységet, mert Nyírádon és a Mecsekben bármi előfordulhat. Az akarással pedig Benikék esetében soha nincs probléma.

„A szerencsétlenül alakult ózdi hétvége ellenére rendkívül motiváltnak érzem magam – folytatta Benik Balázs. – Optimistán tekintek az idény vége elé, hiszen olyan versenyek következnek, amelyeket nagyon kedvelek. Nyírádon tavaly első ízben mentünk, és rögtön sikerült nyernünk. Miért ne ismételhetnénk meg még egyszer ezt a bravúrt? Az idei balszerencsés dolgok ellenére az autó rendkívül jó és gyors. Az esztendő elején a csapatvezetőnk összeállított egy listát, hogy mi az, amiket ki kellene cserélni a WRC-ben. Nem volt mindenre pénz, és talán ennek is köszönhető, hogy kétszer idő előtt kellett befejeznünk a száguldást.”

„Mint mindig, most is bizakodó és optimista vagyok, ha nyerünk az októberi murván, akkor nagy csata alakulhat ki zárásként a Mecsekben. Persze nagy kérdés, hogy az előttem álló két páros hogyan zár Nyírádon. Előre fölösleges számolgatni, gyorsan kell menni, a többit pedig majd meglátjuk” - mondta Benik.