Federer bukott, Del Potro döntős

Szerző: shLétrehozva: 2009. november 28. 17:20
Folytatódott a csillaghullás a londoni Mesterek Kupáján: a végső győzelemre leginkább esélyesnek tartott világelső Roger Federer ugyanis az első elődöntőben 115 perces csatában kikapott Nyikolaj Davigyenkótól, miután négyszer elveszítette adogatását. Így új bajnokot avatnak a férfi teniszezők hagyományos évzáró tornáján, a másik ágon a US Open-győztes Juan Martin Del Potro irgalmatlan csatában verte a svéd Robin Söderlinget..


 

MESTEREK KUPÁJA, LONDON (3,35 millió euró összdíjazás, kemény pálya)
Davigyenko (orosz, 7.)-Federer (svájci, 1.) 6:2, 4:6, 7:5
Del Potro (argentin, 5.)-Söderling (svéd, 8.) 6:7, 6:3, 7.6

 

Döbbenetes! A Mesterek Kupája előtt így festett a top4 a világranglistán: Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovics és Andy Murray. A korábbi világelső spanyol játékos nyert szett nélkül (!), míg a brit és a szerb klasszis két nyert meccsel esett ki a csoportkörben. Maradt a svájci zseni, akitől szinte mindenki tornagyőzelmet várt, hiszen papíron jobb az elődöntő többi résztvevőjénél.

Szombaton Davigyenko várt Federerre és a kezdés előtt egészen elképesztő volt a két teniszező egymás elleni mérlege. A londoni elődöntőig tucatnyi alkalommal találkozott az orosz és a svájci, utóbbi 12-0-ra (!!!) vezetett. Egészen hihetetlen különbség, de ez egyáltalán nem látszott Davigyenko játékán. Sőt!!! Az első felvonásban szinte leiskolázta a legendát, háromszor brékelt, így az is belefért, hogy 4:1-nél elbukta saját adogatását.

Federer nehezen ocsúdott, talán az sem tett jót, hogy a csoportkör utolsó találkozóján vereséget szenvedett Juan Martin Del Potrótól. Így más tornákkal ellentétben – a lebonyolítás sajátosságának köszönhetően – kudarcélménnyel várta az elődöntőt, míg Davigyenkónak az utolsó pillanatig küzdenie kellett a továbbjutásért a két győzelemmel rajtoló Robin Söderlinggel szemben.

A másik játszma sem hozott Federer-parádét, noha érezhetően összeszedte magát a 15-szörös Grand Slam-győztes. Most már jobban figyelt az adogatásaira, mindössze öt labdamenetet bukott. Davigyenko egészen 4:5-ig bírta a nyomást, ekkor meginogott, elbukta szerváját, jöhetett a döntő szett.

A harmadik felvonásban már levegőben lógott a meglepetés, érezhető volt, Federer nem igazán ura a helyzetnek. Most nem omlott össze, de sejthető volt, szerencsére is szüksége lesz a döntőbejutáshoz. De nem jött össze, Davigyenko ugyanis pokolian keményen küzdött, 5:5-nél negyedszer is brékelt, majd az sem roppantotta össze, hogy a következő gémben 30-0 után ellenfele bréklabdához jutott. De Federer nem élt a lehetőséggel, az orosz három labdamenetet nyert sorozatban és bejutott a döntőbe!

"Nagyon sokat kellett várnom Federer legyőzésére. Tizekétszer kaptam ki, így még különlegesebb, hogy Londonban sikerült nyernem ellene - mondta Davigyenko. - Tudtam, hogy Federer megpróbál visszajönni a meccsbe, 5:6-nál mindent meg is tett a szervámnál. De nem sikerült a terve, mert hártottam a bréklabdát."