Halványuló kazah nap az Asztana kék egén

Szerző: shLétrehozva: 2009. május 16. 08:21
Az Asztana csapata rendkívüli lépésre szánta el magát az olasz kerékpáros körverseny, a Giro d'Italia 7. szakaszán. A csapat egy Astana felirat, és a kazah napocska nélküli mezben állt rajthoz, így tiltakozva az ellen, hogy a főszponzor Asztana konzorcium, hónapok óta egy fillért sem utalt a csapat számlájára. A kazahok még Vinokurov személyes kapcsolatai által kerültek a kerékpársportba, mikor a Liberty Seguros kiszállt a csapat mögül (Operation Puerto doppingügy), így menekülve meg a megszűnéstől.


Tehát az Asztana csapatát több jelentős kazah cég szponzorálja, melyek nem saját nevükön, hanem közösen a főváros, Astana nevén jelennek meg a csapat felszerelésén. Ezek a cégek, a KEGOC, Eurasian Bank, Kazakhmys, Kaztsink, Kazakhstan Temir Zholy, és a KazMunaiGaz. Ezek közül csak a KazMunaiGaz fizette ki a rá eső részt, valamint a csapat technikai szponzorai, a Nike és a Trek.

A helyzet azért is kiélezett, mert az UCI (Nemzetközi Kerékpáros-szövetség) május 31. határidővel bezárja a csapatot, amennyiben nem rendezi a szponzor a tartozásait. A versenyzők hónapok óta az UCI-nál letétbe helyezett bankgaranciából kapják a fizetésüket, de ez nem fedezi a csapat egész évi költségeit.

Amennyiben nem sikerül új szponzort találni, vagy a kazahok nem rendezik a tartozásukat, még az is előfordulhat, hogy a világ legjobb GT csapata még a Tour előtt lehúzza a rolót, Contadorral, Armstronggal, Leipheimerrel.
A helyzetet bonyolítja, hogy a kazahok sem a levelekre, sem a telefonokra nem válaszolnak, teljességgel elérhetetlenek, így teljes a bizonytalanság.

 

Reuters
  Fotó: Reuters

 

A csapat a Giro végéig biztosan egyben marad, és a hírek szerint maga Lance Armstrong is azon dolgozik, hogy új támogatót találjanak a csapat mellé. A határidő nagyon szoros, de a hírek szerint sok ember fantáziáját megmozgatta a lehetőség. A dolog nem lenne meglepő, hiszen visszatérése óta a csapból is Lance Armstrong folyik, ha pedig nem ő, akkor valamelyik csapattársa.

A médiumok által legtöbbet foglalkoztatott amerikait folyamatosan bombázzák kérdéseikkel a sajtó munkatársai, aki vicces válaszokkal szórakoztatja őket. Többször elmondta, hogy amit ő ismer: az Asztana csapat és Borat. Többet nem tud a kazahokról. A háttérben valószínűleg nagyban zajlanak a tárgyalások, de nyilvánosságra még pletyka szinten sem került egyetlen lehetséges befektető sem.

A versenyzők egyelőre kitartanak, Contador zavartalanul készül a Pireneusokban a Tour de France-ra, Armstrongék pedig a Girón vitézkednek. Az események dacára Armstrong bízik abban, hogy Leipheimer a 12. szakaszon, az időfutamon átveszi a rózsaszínű trikót. Ebben az esetben teljes erőből őt fogja segíteni, lemond egyéni ambícióiról, ami jelenleg egy szakaszgyőzelem lenne.