Szenzáció: kiesett Novak Djokovics!

Létrehozva: 2014. január 21. 14:39
Stanislas Wawrinka megcsinálta a lehetetlent! Azok után, hogy tavaly az Australian Openen és a US Openen is öt játszmára kényszerítette Novak Djokovicsot, kedden Melbourne-ben végre ő ünnepelhetett egy újabb maratoni végén. A svájci ezzel megszakította riválisa 28 mérkőzéses veretlenségét és Tomás Berdychhel elődöntőzik.


Hiába van versenyben a negyeddöntőben az elmúlt éveket meghatározó hármas, Rafael Nadal, Roger Federer és Andy Murray, Novak Djokovics legalább akkora esélyesnek számított Melbourne-ben, mint a salakkirály a Roland Garroson. Végső soron a keddet 28 mérkőzéses veretlenséggel a háta mögött várta, arról nem beszélve, hogy az Australian Openen 25 találkozón nem talált legyőzőre és zsinórban 14-szer játszott Grand Slam-elődöntőt. Ezen felül pedig sorozatban 14-szer múlta felül Wawrinkát és egymás után 13-szor nyert top10-es ellenféllel szemben.

Ezeknek a párját ritkító számoknak vetett véget a svájci, akinél jobban kevesen érdemelték meg a győzelmet. Elvégre tavaly ugyanitt a negyeddöntőben 5 órás háborúban döntő szett 10:8-ra maradt alul a belgrádival szemben, míg a US Openen az elődöntőben szintén ötödik játszmában, csak éppen 6:4 lett a vége akkor Djokovicsnak.

Pedig nem úgy indult, hogy meglepetést lát a közönség, hiszen Wawrinka hibát hibára halmozva bukta el az első játszmát 6:2-re. A második elején már kezdett éledezni és az is látszott, hogy adogatásai nagyon egyben vannak ezen az estén. Ez volt az fegyver, amivel letaglózta a lassan feszültté váló, ki nem kényszerített hibákat vétő címvédőt, aki a harmadik felvonás végére teljesen elveszett és nem először a helvéttel szemben 2:1-es szetthátrányba került.

Az előző két GS-maratonjukon innen fordított és bár a negyedik játszma elején szenvedett, felkapaszkodva, ellenfele adogatásánál 40:15-ről fordítva jutott 5:3-as előnyhöz, mielőtt egyenlített. Sőt, az ötödikben hamar brékelőnybe kerülve úgy tűnt, megint mindent eldönt. Jött azonban a választ! Wawrinka egyből visszavette a szerb szerváját, majd a következő két játékban egy-egy bréklabdát visszaverve mutatta meg, hogy a két fájó vereség fejben bizony megerősítette, és már nem a játékos, akit csak úgy el lehet taposni a hajrában. Olyannyira, hogy a világ legjobb fogadójának eszén innentől folyamatosan túl járt, 8:7-nél adódó mérkőzéslabdáját pedig azonnal kihasználta.

Élete győzelmét aratta Stanislas Wawrinka, aki ráadásul nem kap verhetetlen ellenfelet a döntőért, az életében szintén először Australian Open-elődöntőbe került Tomás Berdychet. A cseh David Ferrert küzdötte le négy szettben.

AUSTRALIAN OPEN, FÉRFI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ:

Wawrinka (svájci, 8.)-Djokovics (szerb, 2.) 2:6, 6:4, 6:2, 3:6, 9:7
Berdych (cseh, 7.)-Ferrer (spanyol, 3.) 6:1, 6:4, 2:6, 6:4