Nadal vagy Federer: jön a Djoko-verő

Létrehozva: 2014. január 23. 14:55
A Novak Djokovicsot szenzációs mérkőzésen búcsúztató Stanislas Wawrinkának egyetlen brék is elegendő volt a csütörtöki elődöntőben, hogy búcsúztassa az Australian Openen Tomás Berdychet. A svájci sikerével élete első Grand Slam-fináléjába került, ahogy vagy honfitársával, Roger Federerrel vagy Rafael Nadallal csap össze. A nőknél szintén akad egy újonc a döntőben, Dominika Cibulkovára a korábbi Roland Garros-bajnok Li Na vár.


Nem csak kicsúszott eredmény volt Wawrinkától a torna négyszeres bajnokának, címvédőjének keddi legyűrése. Persze ezt korábbi két ötszettes csatájukból is lehetett sejteni, ám csütörtökön újabb bizonyíték érkezett.

Tomás Berdych ellen ugyanis nem remegett meg a már 28 éves, de csak az elmúlt időszakben feltörekvő helvét, így az utolsó nyolc egymás elleni mérkőzésükből hetedszer győzött. Lassan indult be a csata, és ki gondolta volna, hogy az első szettben 4:3-nál Wawrinka által összehozott brék az egyetlen lesz a 3 óra 35 perc során.

Márpedig innentől három tiebrék következett, igazolva a svájci Djokovics ellen is nyerőnek bizonyult szerváit, míg Berdychről eddig is tudni lehetett, hogy mérkőzéseit erre építi fel. Az első rövidítésben esélye sem volt Wawrinkának, de a másik kettőben érezhetően felpörgött és magabiztosan, egy 214 km/h-s szervával diadalmaskodott.

„Nem is tudom, hogy mit mondjak... Fantasztikus! – hebegte a pályán adott interjújában az új hős. – Minden nap azért dolgozok, hogy mérkőzéseket nyerjek, de azt nem hittem, hogy egy Grand Slam-döntőbe kerülök be. Rendkívül agresszíven teniszeztem, és tudtam, hogy Berdych ellen amint csak lehet, kezdeményezni kell. Sikerült!"

A nőknél Li Na keze nem remegett meg az életében először Grand Slam-elődönős kanadai Eugénie Bouchard ellen, nem úgy a 2012-ben Wimbledonban már finálét játszó Agnieszka Radwanskának. Viktorija Azarenka bravúros leküzdése után ugyanis esélye sem volt a pályafutása második GS-elődöntőjét vívó Dominika Cibulkova ellen.

AUSTRALIAN OPEN, ELŐDÖNTŐ:

Férfi egyes:

Wawrinka (svájci, 8.)-Berdych (cseh, 7.) 6:3, 6:7, 7:6, 7:6

Női egyes:

Li Na (kínai, 4.)-Bouchard (kanadai, 30.) 6:2, 6:4
Cibulková (szlovák, 20.)-A. Radwanska (lengyel, 5.) 6:1, 6:2