3/2: Fegyelem

Létrehozva: 2014. július 22. 01:27
Cikksorozatunkban a sikeres sportfogadás témaköreit dolgozzuk fel, kezdve az alapoktól, a fogadási fajtáktól, a mérkőzéseket befolyásoló, a fogadó fejében lejátszódó megannyi tényezőn, továbbá a pénzkezelés témakörein át egészen a fogadási rendszerig. Célunk a publikálással csak és kizárólag a segítségnyújtás. 3. fejezet, 2. rész.


3/2 FEJEZET, Fegyelem:

1. Fogadj arra a bajnokságra, amit jól ismersz.

Még abban a ligasorozatban is, amelyre szakosodtál, módszeres elemzés szükséges ahhoz, hogy a nyerő csapatokat ki tudd választani. Ne hagyd magad megzavarni és ne fogadj olyan liga mérkőzésére, amelyet nem ismersz eléggé, csak azért, mert az adott mérkőzést élőben közvetíti a televízió vagy erősen ajánlott valamelyik sportszakértő szerint.

Minden fogadásnak meg kell felelnie a „tedd meg” ellenőrzőlistádnak, mielőtt kockára tennéd a pénzedet. Még egy olyan népszerű versenysorozat esetén is, mint az angol Premier League, néha nehézségekbe ütközik a kulcsjátékosokra vonatkozó megbízható információk beszerzése, pedig ez egy olyan tényező, amely nagyban befolyásolhatja a fogadással kapcsolatos döntéseidet. Nem is beszélve arról az esetről, ha egy olyan liga meccseire fogadsz, amelyet nem ismersz eléggé és ahol nem vagy tisztában az aktuális sérülésekkel, nem tudsz az esetlegesen hiányzó vagy éppen valamilyen okból a soron következő fontos mérkőzésre pihentetett kulcsjátékosokról, stb.

Általánosságban azt javasoljuk, hogy ligameccsek fogadásaira érdemes specializálódni, mivel az azonos ligában szereplő csapatok formájának értékelését lehet a legmegbízhatóbban nyomon követni.

2. Koncentrálj folyamatosan. Kerüld a fogadásokat amennyiben:

  • munkahelyi problémákkal küzdesz.
  • problémáid vannak otthon, a magánéletedben.
  • alkoholos befolyásoltság alatt állsz.

A fenti helyzetek csak arra szolgálnak, hogy megzavarják a józan ítélőképességedet.

A fogadások megkövetelik a teljes, osztatlan figyelmedet. A fókuszálás és a hideg fej hiánya óvatlan fogadások megkötéséhez vezet, és ezeknek a rossz döntéseknek a zsebed látja kárát.

3. Bátorság és Meggyőződés.

Ha az előzetes elemzésed alapján arra a következtetésre jutsz, hogy az esélytelenebbnek tartott csapatnak mégis nagyobb az esélye a győzelemre (pl. a Fulham csapata +1 gól előnnyel játszik a címvédő Manchester United ellen), akkor légy merész és kövesd a meggyőződésedet. Természetesen ez egy vakmerő döntés, hiszen az egész világ a Manchester United győzelmére fog fogadni.

Miután kiválasztottad azokat a fogadásokat, amelyek megfelelnek az ellenőrző listádon szereplő kritériumoknak, ragaszkodj a döntéseidhez. Előfordul, hogy egyes fogadókat külső hatások megingatnak a döntéseikben és elveszítik a bizalmukat a saját választásaikban, különösen abban az esetben, ha azt megelőzően néhány fogadást elveszítettek. Soha ne felejtsd el, hogy ha a múltban a stratégiád nyereséget hozott számodra, az azt jelenti, hogy működőképes. Ne veszítsd el a döntéseidbe vetett hited!

4. Ne legyél kapzsi.

Az emberi természetből fakadóan mindannyian szeretnénk gyorsan és könnyedén pénzhez jutni. Soha ne feledd azonban az örök bölcsességet: „semmit sem adnak ingyen”.

1) Ha a fogadóirodák készek egy „nagyon ígéretes jövő előtt álló” csapat győzelméért 100 dollárt fizetni minden kockára tett 1 dollár után, az valóban nagyon csábító. Légy tisztában azonban azzal, hogy ha egy ajánlat „túl szép ahhoz, hogy igaz legyen”, az általában úgy is van. A bukmékerek, fogadóirodák profitért dolgoznak, nem jótékonysági intézmények. Nem szoktak hibákat elkövetni. A hasonló ajánlatok arra szolgálnak, hogy a kapzsi fogadókat csapdába csalják és rávegyék, hogy kockáztassák a pénzüket. Természetesen bármi megtörténhet. Előfordulhat, hogy a „nagyon ígéretes jövő előtt álló” csapat megnyeri a mérkőzést, de ennek az esélye kb. egy az egymillióhoz.

2) A kifizetések egy kombinált fogadás esetében nagyon csábítóak lehetnek, azonban ebben a formában a kockázat is a többszörösére emelkedik. Nem számítva azt az esetet, ha te egy extrém mértékben szerencsés fogadó vagy, általában kicsi a valószínűsége annak, hogy gyakran nyerni fogsz.

Vegyük például azt az esetet, hogy hat nagyon jó mérkőzés következik. A javasolt stratégia az, hogy mind a hat mérkőzést egyenként fogadd meg mondjuk 100-100 dollárral, ahelyett, hogy egy kombinált fogadást kötnél a hat meccs kimenetelére egyszerre, mindössze 100 dollárt kockáztatva. Miért van ez? Ha a kombinált fogadás esetén akár csak az egyik tipped nem jön be, akkor a teljes kombinált téted elveszíted, és semmit nem kapsz cserébe a befektetett idődért és kutatómunkádért – öt tökéletesen jó tipped kárba vész.

Ne légy tehát kapzsi! Tartsd magad távol az ilyen fogadásoktól! Csak arra jók, hogy rontsák a bankszámlád egyenlegét.

5. Tarts szünetet, ha szükséges.

Minden fogadó – legyen akár profi, akár kezdő – tapasztal olykor elátkozott szériákat. Ezek azok az időszakok, amikor különösen fontos, hogy a fogadó józan és koncentrált maradjon. Függeszd inkább fel a fogadásokat egy időre, ha a körülmények azt diktálják. Tarts egy kis szünetet. Akkor térj vissza a fogadásokhoz, amikor készen állsz és felfrissült az elméd.

6. Ragaszkodj a beállított szempontokhoz.

Miután kialakítottad a saját szempontrendszeredet légy fegyelmezett és ragaszkodj a lefektetett szabályaidhoz a végsőkig. Ne engedd, hogy bizonyos körülmények arra csábítsanak, hogy változtass az előre lefektetett szabályaidon és terveiden.

A fogadók nagy része a kezdetekkor lelkiismeretesen tartja magát az előre lefektetett szabályokhoz, de valahol menet közben meginog, és nem tud többé ellenállni a kapzsiság és a fegyelmezetlenség gonosz kettősének. Ez leggyakrabban nyerő-, vagy vesztes szériák idején következik be.

Légy erős! A járt utat ne hagyd el a járatlanért!