3/1: Fegyelem

Létrehozva: 2014. július 22. 01:14
Cikksorozatunkban a sikeres sportfogadás témaköreit dolgozzuk fel, kezdve az alapoktól, a fogadási fajtáktól, a mérkőzéseket befolyásoló, a fogadó fejében lejátszódó megannyi tényezőn, továbbá a pénzkezelés témakörein át egészen a fogadási rendszerig. Célunk a publikálással csak és kizárólag a segítségnyújtás. 3. fejezet, 1. rész.


3/1 FEJEZET, Fegyelem:

Bevezetés:

Mit is jelent a fegyelem a labdarúgó fogadásban? Fegyelemnek azt az akaratot nevezzük, amely szerint lelkiismeretesen követjük az előre meghatározott szabályokat és kritériumokat függetlenül attól, hogy az adott pillanatban milyen érzelmi állapotban vagyunk. Miért olyan fontos tényező az önfegyelem? Mert fegyelmezettség nélkül a következők fordulatnak elő:

  • még egy sikeres fogadójátékos is elveszítheti minden nyereményét.
  • egy vesztes sorozatban lévő fogadó még többet veszíthet.
  • a fogadó hosszú távon nem lehet nyereséges.

Lehetetlen minden napot nyereséggel zárni, AZONBAN könnyen előfordulhat, hogy minden napot veszteséggel zárunk, ha nem tartjuk magunkat a fegyelem íratlan szabályához.

A fegyelem a kulcs ahhoz, hogy hosszú távon kiegyensúlyozott profitot termelhessünk.

1. Tét, amit megengedhetsz magadnak.

Másként megfogalmazva a dolgot: „Soha ne kockáztasd azt a pénzt, amit nem engedhetsz meg magadnak, hogy elveszíts.” Ezt az örök igazságot józan ésszel mindenkinek fel kell ismernie, azonban meglepő módon sok fogadó nem képes tartani magát ehhez.

Ez a fegyelem első számú, egyúttal a fogadók által legnehezebben betartható szabálya. Miért van ez így? Mert ez a szabály mind a nyerő, mind a vesztes szériában lévő fogadóra érvényes:

  • amikor valaki nyerő szériában van, akkor hatalmas a kísértés, hogy nagyobb összegekben fogadjon, hiszen „addig kell ütni a vasat, amíg meleg”.
  • amikor valaki vesztes szériát fog ki, akkor szintén ott a kísértés, hogy nagyobb összeget kockáztasson, hiszen így gyorsabban vissza lehet nyerni a korábban elvesztett összeget.

Teljesen mindegy, hogy éppen nyerésben vagy vesztésben van az ember, az érzelmek átveszik a hatalmat és felülírják a pénz- és a tét menedzsment alapelveit. Ez anyagilag katasztrofális következményekkel jár.

Tedd fel magadnak a kérdést fogadás előtt: „Megengedhetem magamnak, hogy elveszítsem ezt az összeget?” Amennyiben a válasz „nem”, mindig ott lesz a gondolataidban egy szűnni nem akaró félelem, hogy ez mégis megtörténik. Ez beárnyékolja a döntésképességed, így egyenes út a katasztrófához.

SOHA ne használd a következő forrásokat fogadási alapod növeléséhez:

  • a számlák fizetésére és a háztartás vezetésére szánt pénzt.
  • bármilyen kölcsönből származó összeget.
  • hitelkártyát arra, hogy egy bukméker számlájára pénzt befizess.

A szabály nagyon egyszerű, ha csak olyan pénzösszeget kockáztatsz, amit megengedhetsz magadnak, hogy elveszíts, akkor nem fogsz pénzügyi nehézségekbe ütközni. A fogadási célokra felhasznált összeg mindig legyen a „költségvetésed készpénztöbblete”.

2. Ne hagyd, hogy túlzottan magával ragadjon egy győztes széria.

A győztes szériában lévő fogadók egy része hajlamos arra, hogy verhetetlennek érezze magát. Úgy vélik, hogy semmi rossz nem történhet. Legyőzhetetlenek. Minden, amit megérintenek, arannyá válik.  Fokozatosan önelégültté válnak. Figyelmen kívül hagyják a saját stratégia-ellenőrző listájukat, megváltoztatják az előre kialakított fogadási tervüket, és egyre nagyobb és nagyobb tétekben fogadnak, így próbálva tőkét kovácsolni a szerencséjükből. Figyelj arra, hogy ne ragadjon magával túlzottan egy győztes széria. A pénzkezelés egyik fontos alappillére, hogy tartsd magad egy bizonyos napi limithez. Ennek a megfizethetetlen elvnek a betartása sok későbbi pénzügyi nehézségtől megkímél.

3. Ne fuss a pénzed után.

Ez általában hatalmas problémát jelent a legtöbb fogadónak. Kétségbeesésében az ember hajlamos rendkívül irracionális döntéseket hozni. A kétségbeesés megmagyarázhatatlan tettekre sarkallhat embereket. Mindezt a „nagy nyeremény” reményében, amely fedezni fogja a korábbi veszteségeket. Ez a helyzet teszi még inkább fontossá, hogy betartsa mindenki a pénzkezelés fejezetben ismertetett „napi nyereség- és veszteségkorlát” elv betartását.

Egy rossz sorozat esetén a fegyelem rendkívül fontos tényező. Soha ne felejtsd el, ha a stratégiád korábban működött, akkor a jövőben is működni fog. Meg kell őrizned a stratégiádba vetett hitedet és bizalmadat. Légy türelmes!

Amennyiben szükséges függeszd fel egy időre a fogadásokat és csak akkor kezdd újra, ha kitisztult az elméd és újra képes vagy fókuszálni.

Ha a pénzedről van szó, soha ne felejtsd el a bölcs mondást: Gondolkodj, mielőtt cselekszel!

4. Vezess fogadási naplót.

Tisztában vagy azzal, hogy azok közül a csapatok közül, amelyekre fogadtál, melyek „nyertek” neked ténylegesen pénzt? A futballfogadás a te „üzleti vállalkozásod”. Egy vállalkozás pedig nem létezhet megfelelő papírmunka nélkül. A sportfogadásban ezt „fogadási napló”-nak nevezzük.

Fogadásaid dokumentálása megmutatja, hogy mennyire teljesítesz jól vagy rosszul. Így képes leszel a következő tényezőket azonosítani:

  • a nyertes fogadások mögött álló okok
  • a vesztes fogadások mögött álló okok.

Bármely anomáliát, mint például:

  • a fogadási statisztikád jobb az adott szezon elején/közepén/végén.
  • a teljesítményed a ligameccsekkel összehasonlítva kiszámíthatatlan az olyan versenysorozatok esetén, mint pl. a világbajnokság
  • egy vesztes sorozat hátrányosan befolyásolja a teljesítményedet.

Veszíteni mindig rossz. De úgy veszíteni, hogy nem tudod az okokat még rosszabb. A vesztes fogadásokat a következő három kategóriába sorolhatjuk:

  • 1. Rossz fogadásalapból hiba volt a fogadás, pl. olyan back odds („nyer” tét), amelyeknek nincs értéke.
  • 2. Igazságosan elvesztett fogadásoka fogadás továbbra is indokoltnak minősíthető, hiszen értékes fogadásról van szó.
  • 3. Igazságtalanul elveszített fogadásoka végeredmény nem felel meg annak, amit a játék képe mutatott a pályán, pl. a csapatod rendkívül szerencsétlen módon többször a kapufát találta el, vagy a bíró megkérdőjelezhető módon les miatt nem ítélt meg egy jogos találatot.

Az emberi elme a legrosszabb „nyilvántartó rendszer”. Hajlamosak vagyunk arra emlékezni, amire emlékezni szeretnénk. Kizárólag a pontos nyilvántartás fedheti fel az erősségeinket és a gyengeségeinket, ha labdarúgó-fogadásról van szó.

A fogadási naplódból hasznos információkat tudhatsz meg:

1) Meghatározhatod a fogadásokhoz kapcsolódó aktuális pénzügyi helyzetedet

  • szükséges-e a fogadási alapod felülvizsgálata?
    • érdemes-e módosítanod a kockáztatási tervedet és a kockáztatott összeg nagyságát?
    • alkalmas vagy-e egyáltalán arra, hogy futballfogadásokkal foglalkozz?

2) Elemezheted a stratégiádat

  • tudatosítsd magadban azokat a tényezőket, amelyekről már megtanultad, hogy fontos mérkőzésbefolyásoló elemek
  • jegyezd meg azokat a tényezőket, amelyek közrejátszottak a pontatlan előrejelzések esetén

3) Elemezd ki, vizsgáld felül a fogadásaidat

  • mely típusú tétek hoztak hasznot?
  • mely típusú fogadásokat jobb elkerülni?

Például: Ha az utólagos elemzésedből az derül ki, hogy az angol I. és II. ligában a legrosszabb a fogadási statisztikád, akkor ez azt mutatja, hogy nincs elég időd arra, hogy elegendő információt szerezz be az ezekben a ligákban érdekelt csapatokról. Hagyj fel ezeknek a ligáknak a mérkőzéseire történő fogadásokkal és használd az így felszabaduló értékes idődet arra, hogy olyan mérkőzésekre fogadj, amelyek nyereséget termelnek számodra.

A fogadási naplódnak, nyilvántartásodnak a következő információkat ajánlatos tartalmaznia:

Dátum/Mérkőzés/Eredmény/Fogadás/Tét/Bukméker/MR*/P-L*/Összesen/Hozam

ahol MR = kifizetés (visszakapott pénz)

P-L = profit vagy veszteség

Ajánlatos minden ligáról külön nyilvántartást vezetni. A nyilvántartás vezetése sok időt emészt fel, rengeteg erőfeszítést és fegyelmezettséget igényel. Fogadási naplód azonban segít abban, hogy pontos képet láss fogadásaidról. Építkezz az erősségeidre, tanulj a hibáidból és finomítgasd a fogadási technikáidat menet közben!