2/2: Mérkőzést befolyásoló tényezők

Létrehozva: 2014. július 22. 01:01
Cikksorozatunkban a sikeres sportfogadás témaköreit dolgozzuk fel, kezdve az alapoktól, a fogadási fajtáktól, a mérkőzéseket befolyásoló, a fogadó fejében lejátszódó megannyi tényezőn, továbbá a pénzkezelés témakörein át egészen a fogadási rendszerig. Célunk a publikálással csak és kizárólag a segítségnyújtás. 2. fejezet, 2. rész.


2/1. FEJEZET, Mérkőzést befolyásoló tényezők:

1. A csapat formája. A szezon során a csapatoknak vannak jobb és rosszabb periódusaik.

Abban a periódusban, mikor Fortuna istenasszony mosolyog rájuk könnyedén lövik a gólokat, és egyszerűen megállíthatatlanok.  Abban a periódusban viszont, ahol Murphy törvényei felütik a fejüket, minden ami rosszul sülhet el, az rosszul is sül el. Mindegy mit csinálnak, ez nem fordul jobbra. Mindig ellenőrizd a csapat utolsó öt eredményét. Például, ha tanulmányozzuk az Everton csapat öt legutóbbi eredményét, és elolvassuk az ezekről írt tudósításokat, akkor a következő kérdésekre kell választ kapnunk:

  • Játszott az Everton az elmúlt öt mérkőzés során nehéz ellenféllel?
  • Formában voltak az ellenfelek, jól játszottak az elmúlt mérkőzések alkalmával?
  • Lőtt az Everton „véleményes” gólt, melyet a bíró hibájából ért el?
  • Születtek e elfogult bírói ítéletek az Everton javára?
  • Kiadtak e magukból mindent a játékosok azon a meccsen, amit elvesztettek?
  • Az ellenfél kapusa volt e a mérkőzés játékosa, mert bemutatott néhány káprázatos védést?
  • Elkerülte e az Evertont teljesen a szerencse, rúgtak e sok kapufát?

Még a 2007/2008-as Bajnokok Ligája győztes csapatának, a Manchester Unitednek is van néhány rossz mérkőzésből álló sorozata. De tudnunk kell, hogy az ilyen nagy múltú és minőségi csapatok képesek viszonylag könnyen kijutni az ilyen hullámvölgyekből.

2. A pálya talaja.

Hiszed, vagy nem a pálya talaja is nagymértékben befolyásolhatja a csapat teljesítményét. A csapatok döntő többsége természetes füvön játszik. Néhány csapat pályáján műfű van. A játék stílusa különböző lehet ezen a két különböző talajon. Érzékelehető tehát, hogy az a csapat, mely otthon játszik műfüvön, az előnyben van. A talaj gondozása, szintén befolyással bír a pálya minősége tekintetében. A kisebb csapatoknál, ahol nem gondozzák megfelelően a pálya talaját, esős napok esetén a játéktér sártengerré változhat. Az angol első osztályban /English Premiere League EPL/  számolni kell azzal, hogy a Manchester City pályája a legszélesebb, és a legerősebben megvilágított. Ez természetesen illik egy jómódú klubhoz, most pedig még inkább, mikor is olajból származó dollárok ömlenek a klubhoz.

3. Hazai és idegenbeli eredmények.

Néhány csapat remekül szerepel hazai pályán, amit úgy mondanak, hogy az ő „váruk”. Mégis néhány csapatnak jobban fekszenek az idegenbeli összecsapások, mivel ilyenkor kisebb rajtuk a nyomás. Különösen kell figyelnünk a rangadókra. a 14-es pontban leírtakkal szemben az ilyen mérkőzések esetén az idegenben játszó csapat különösképpen motivált, mellyel kiegyenlíti a hazai pálya előnyét. Ha olyan két csapat játssza a rangadót, akik egyébként megosztoznak egy pályán, mint például a két olasz sztárklub az AC Milán és az Inter Milán, akkor nincs túl nagy különbség a hazai pálya előnyével kapcsolatban.

4. Rangadók.

A rangadók minding érzelmileg túlfűtöttek. Mindkét csapat szurkolói 110%-os teljesítményt várnak el a játékosaiktól az ősi ellenséggel szemben. Ezeken a mérkőzéseken a játékosok fokozottan küzdenek, például a Manchester United és a Manchester City mérkőzései mindig feszültek és tűzzel teliek. A rangadók esetén a hazai pálya előnye nagymértékben hatástalanítható, mivel az idegenben játszó csapat minden erejét latba veti, hogy bebizonyítsa a szurkolóinak, hogy az adott területen ő a jobb csapat.

5. A csapat menetrendje.

Még egy top csapatnál is, mint például a Chelsea, a sztárjátékosok számára megkérdőjelezhetetlen motiváció az, hogy minél több címet begyűjtsenek. Ezzel együtt nehéz három mérkőzést játszani hetente, helyt állni az EPL-ben, a Bajnokok Ligájában, az FA kupában, valamint a Carling kupában. A játékosok is csak emberek, előfordul, hogy kimerülnek, vagy teljesen kiégnek. Néha hajlamosak arra, hogy túlfeszítsék magukat a mérkőzésen. A csapatoknak lehet néhány nehezebb, vagy könnyebb mérkőzésük egymás után, vagy néhány otthoni, illetve idegenbeli meccse folyamatosan. Egy csapat feszítettebb menetrendje mindenképpen előny lehet az ellenfele számára. Megéri tehát szem előtt tartani a csapatok menetrendjét.

6. Az utazás hosszúsága.

Ez nagyon fontos az alsóbb osztályú mérkőzések esetén, ahol a csapatoknak nagyon szoros a költségvetésük. Az egy nagyon fontos és megfontolandó tényező, ha egy csapatnak hosszasan kell utaznia az országban anélkül, hogy luxus körülményeket élveznének, vagy ha egy csapatnak ott kell aludnia a mérkőzés helyszínén. Néha a csapatnak ugyanazon a napon kell játszania, amelyen a fárasztó utazás is volt.

7. Rangos európai versenysorozatok.

Minden egyes klubnak az a célja, hogy Európa legjobbja legyen.  A Bajnokok Ligája és UEFA-kupamérkőzések különleges elsőbbséget élveznek minden olyan csapat esetében, amely kvalifikálta magát a sorozatban való részvételre. Amennyiben a csapat, amelyre fogadni szeretnél, részt vesz valamelyik rangos európai sorozatban, győződj meg róla, hogy a kiszemelt mérkőzés az adott európai sorozat mérkőzése előtt vagy azt követően kerül-e megrendezésre.

  • Amennyiben a mérkőzésre az európai sorozat soron következő mérkőzése előtt kerül sor, ellenőrizd a csapattal kapcsolatos megbízható forrásból származó híreket azzal kapcsolatban, hogy valamely kulcsjátékost tervezik-e pihentetni.
  • Amennyiben a mérkőzésre a hét közepi európai mérkőzést követően kerül sor - különösen, ha a csapat idegenben játszik és jelentős távolságra kell utaznia - vedd tekintetbe a játékosok fáradtságát és az esetleges sérüléseket. Néhány játékos pihentetésére az éppen aktuális ligameccsen kerülhet sor, így a csapat nem biztos, hogy a legerősebb felállásban fog játszani.

8. Válogatottbeli kötelezettségek.

Bizonyos kluboknak számos olyan kulcsjátékosa van, akiket gyakran felkérnek arra, hogy hazájuk színeit képviseljék különféle nemzetközi megmérettetéseken. Amennyiben ezek a nemzetközi mérkőzések valamely nemzetközi torna, mint pl. az Afrikai Nemzetek Kupája részét képezik, amelynek időtartama két hét, az adott játékosok ez idő alatt kihagyják klubcsapatuk mérkőzéseit. Ha egy klubnak két hétre nélkülöznie kell a kulcsjátékosait, az nagy hatással van a csapat teljesítményére. Ez mindig konfliktusforrást jelent a klub és az adott nemzet labdarúgó szövetsége között, különösen abban az esetben, ha a játékos sérülést szerez mialatt nemzeti színekben futballozik.

Ha a csapatban, amelyre fogadni szeretnél, több olyan játékos is játszik, akik közvetlenül a szóban forgó mérkőzés előtt hazájuk válogatott mérkőzésein vettek részt, feltétlenül figyelj oda a következőkre:

  • A játékosok fáradtak lehetnek, különösen, ha hosszú utazás áll mögöttük.
  • A játékosok nem a klubcsapatukkal edzettek az elmúlt kb. egy hétben.
  • Néhány játékosnak komolyabb, elhúzódó sérülése lehet.

9. Edző eredménykényszer alatt.

Az edző elveszítheti munkáját, ha a csapat elveszíti a mérkőzést? Előfordultak olyan esetek, amikor a csapat egy emberként kiállt az edző mellett. Minden egyes játékos a legjobbját nyújtotta annak érdekében, hogy az edző megtarthassa az állását. Olyan esetek is előfordultak már, hogy a csapat „szokatlanul rosszul” teljesített, aminek az lett az eredménye, hogy az edzőt eltávolították a pozíciójából.

10. Befolyásos edző távozása.

Az edző a csapat „esze”. Ő felel azért, hogy a csapat legyőzzön minden útjába kerülő akadályt a siker felé vezető úton. Beláthatatlan következményekkel lehet a csapat moráljára az, ha egy befolyásos edző hirtelen lemond, vagy botrányos módon menesztik. Erre egy példa a Newcastle vezetőedzőjének, Kevin Keegan-nek a hirtelen történt - önkéntes vagy kényszerű - távozása, amely hatalmas visszhangot váltott ki és jó ideig uralta a futballhíradásokat. A Newcastle játékosokat annyira rosszul érintette Keegan hirtelen lemondása, hogy az azt követő mérkőzéseken sorra szenvedték el a vereségeket, még a náluk alacsonyabb kvalitású csapatoktól is.

11. Új edző szindróma.

Egy új vezetőedző új életet lehelhet egy csapatba, egy eltérő edzői stratégia jobb eredmények elérésére ösztökélheti a csapatot. Az egyes játékosok motivációja is megnő arra, hogy a legjobbjukat nyújtsák, annak érdekében, hogy bizonyítsák rátermettségüket az új edző előtt. Az „új edző szindróma” erőteljes hatásának egyik klasszikus példája a Tottenham Hotspur esete. 2008. október 21-én a Spurs spanyol vezetőedzőjét, Juande Ramost menesztették, miután a csapat mindössze 2 pontot szerzett a 2008/2009-es szezon első nyolc ligamérkőzésén. A Spurs ezzel a teljesítménnyel a tabella legutolsó helyén szerénykedett. Ramos távozása után a Portsmouth-tól érkező Harry Redknapp vette át a Spurs edzői székét. Redknapp irányítása alatt az első mérkőzést 2008. október 26-án játszotta a csapat a Bolton ellen. Vajon hogyan szerepelt a „béka feneke alatt lévő” Spurs az új edző irányítása alatt? Legyőzték a Boltont 2 – 0 –ás eredménnyel, értékes 3 pontot szerezve a fordulóban, így Redknapp irányításával a csapat rögtön az első meccsen „túlszárnyalta” a szezon első nyolc mérkőzésén összesen megszerzett pontszámot. Mit csinálhatott jól Redknapp a rendelkezésére álló egy hét alatt? Az általános vélekedés szerint Redknapp érkezésének hatása főként pszichológiai, hiszen egy hét alatt nem sok mindent lehet stratégia és taktika szempontjából tenni. Amit tett, az az volt, hogy elültette a „Soha ne add fel!” - szemlélet magvait a játékosokban, akik Ramos edzősége alatt elveszítették a magabiztosságukat és a motivációjukat. A Bolton legyőzése után a Spurs legyőzte a Liverpoolt és a Manchester City-t, döntetlent játszott a Premier League-ben az Arsenal-lal, majd UEFA-kupamérkőzésen fölényes győzelmet aratott a Dinamo Zagreb csapata ellen.

Természetesen azt, hogy az „új edző szindróma” hatása meddig tart, azt csak az idő döntheti el.