2/1: Mérkőzést befolyásoló tényezők

Létrehozva: 2014. július 22. 00:19
Cikksorozatunkban a sikeres sportfogadás témaköreit dolgozzuk fel, kezdve az alapoktól, a fogadási fajtáktól, a mérkőzéseket befolyásoló, a fogadó fejében lejátszódó megannyi tényezőn, továbbá a pénzkezelés témakörein át egészen a fogadási rendszerig. Célunk a publikálással csak és kizárólag a segítségnyújtás. 2. fejezet, 1. rész.


2/1. FEJEZET, Mérkőzést befolyásoló tényezők:

Bevezetés:

Bizonyos tényezőkkel, melyek közvetlenül kapcsolódnak a csapatokhoz maguk is befolyásolhatják a mérkőzések eredményeit. Ha tisztában vagy ezekkel a tényezőkkel, akkor jó eséllyel választhatsz, hogy mely csapatra érdemes fogadnod. Tanulmányozd a csapatokat, tanuld meg az erősségeiket és a gyenge pontjaikat, és értékeld őket tárgyilagosan. Nagyon fontos, hogy kellő figyelmet fordíts arra, hogy milyen változások mentek végbe az egyik szezontól a másikig. Vannak e kiöregedett játékosok, érkeztek e erősítések, játékos mozgások, edzők érkezése, vagy távozása.

Hogy segítsük a mérkőzések értékelését, most megmutatjuk a mérkőzéseket esetlegesen befolyásoló tényezőket, melyeket figyelembe kell venned, mikor a csapatodat kiválasztod

1. Motiváció.

A motiváció az a döntő tényező, amikor a szokásos elemeket figyelembe véve, megvonod az egyenleget. Különböző csapatok különböző módon motiváltak, különböző hőmérsékletben, napszakban, és különféle körülmények között.

Néhány tipikus helyzet, ahol a motiváció kihatással lehet az eredményre:

  • Mennyire fontos a mérkőzés? Vegyünk egy csapatot, mely a táblázat középmezőnyében foglal helyet, ami egy biztonságos pozíciót jelent a számára. Biztosította a helyét egy rangos kupasorozatban, mint például a UEFA kupa, mely az egyik legjobb eredménye a csapat történetében. Jobban fog ez a csapat koncentrálni az UEFA kupa rájátszásának mérkőzéseire, mint az éppen soron következő bajnoki meccsre? A válasz nyilvánvaló.
  • A csapat előtt álló létfontosságú osztályozó, mely élet-halál mérkőzés, biztosan generál egy „muszáj győzni” motivációt.
  • Annak a csapatnak, ki vissza akar vágni a riválisától szezonban elszenvedett vereségért, annak nagyon motiváltnak kell lennie.
  • A legtöbb csapat az aktuális bajnok elleni mérkőzését úgy kezeli, mint szezon legnagyobb meccsét, és még jobban motiváltak.
  • Még a legjobb csapatok Európában mint a Manchester United vagy a Real Madrid akik különböző szintű megmérettetéseken vesznek részt, és nagyon szoros a mérkőzések időbeosztása, egy adott ponton el kell hogy döntsék, hogy melyik sorozat élvez számukra elsőbbséget. Az gyakorlatilag lehetetlen, hogy ezek a top csapatok minden fronton maximálisan megállják a helyüket.
  • Ezek a csapatok, akik esélyesek a Bajnokok Ligája győzelemre, mellyel megszerezhetik az európai klubfutball koronáját, természetesen nagyon motiváltak a Bajnokok Ligája mérkőzéseken. Mindamellett küzdenek azért, hogy helyt álljanak a hazai bajnokságukban is, és elnyerjék a bajnoki címet. Mivel a játékosok fizikai terhelhetőségét figyelembe kell venni a csapatoknak, így nem meglepő, hogy ezek a top klubok kevesebb figyelmet fordítanak a hazai ligakupa küzdelmeire, mint például a Carling kupa Angliában.
  • Vannak olyan csapatok, akik szeretnének elérni, vagy túlszárnyalni bizonyos klubrekordokat. Egy példa az Arsenal csapatáról néhány évvel ezelőttről. Négy mérkőzéssel a bajnokság vége előtt már bajnokok voltak. De szerették volna meghaladni a klub veretlenségi rekordját. És az eredmény? A hátralévő négy mérkőzésből kettőt megnyertek, kettőn pedig döntetlen született.

2. Fej-fej mellett (H2H). Mit jelent az, hogy az „A” csapat erősebb, mint „B” csapat, mégis gyengébb, mint „C” csapat?  Az unokaöcsém szeret teniszezni. A legjobb barátja általában legyőzi őt teniszben. De az unokaöcsém könnyedén nyer azok ellen a játékosok ellen, akik általában legyőzik az ő legjobb barátját. Hogyan lehetséges ez? A teniszben ez a játékos stílusán, és szokásain múlik. Szóval, vonatkozhat ez 22 srácra akik a futballpályán vannak? Ha egy csapat legyőzte a másikat az utóbbi tíz alkalommal akkor ez lehet a véletlenek egybeesése? Ennek jelentenie kell valamit.

A következő pontok elgondolkodtatóak:

  • A bajnokságban a csapatok általában két mérkőzést játszanak egymás ellen. Egy hazait, és egy idegenbelit. Ha a H-2-H azt mutatja nekünk, hogy az „A” csapat folyamatosan jobb, mint a „B” csapat, akkor ez azt jelenti, hogy az „A” csapatnak kezdeti előnye van az ellenfelével szemben. Ez azt jelenti, hogy az „A” csapat megfelelő taktikát dolgozott ki, és nagyon hatékonyan használja ki „B” csapat gyengeségeit.
  • A pszichológia egy nagyon erősen befolyásolja a hozzáállást. Ha az „A” csapat győzött a leendő ellenfele ellen az elmúlt nyolc alkalommal, akkor az „A” csapat játékosai igazolva láthatják azt a véleményüket, hogy „ legyőztük őket nyolcszor, miért lenne ez most másképpen?”
  • Néhány gyengébb csapat, a nagy csapatok „mumusának” számít
  • Ha megszakad egy sorozat, például „A” csapat hazai találkozón kilenc esetben legyőzte „B” csapatot, de tízedik mérkőzést „A” csapat elvesztette, akkor meg kell vizsgálnunk ennek okait. „A” csapat gyengébb lett erre az idényre, mint amilyen korábban volt? Sérültek e a kulcsjátékosok?
  • A múltbeli események hajlamosak megismételni önmagukat időről időre.  Ezért a H-2-H egy olyan része a fogadásoknak, amit érdemes komolyan venni!

3. Sérülések, eltiltások, járványok.

Rangsoroljuk a játékosok fontosságát a szerint, hogy mekkora befolyással rendelkeznek a mérkőzés kimenetelére. Néhány játékos jobban „nélkülözhetetlen”, mint a többi. Például a játékmester csapatkapitány el van tiltva, és nincs senki a csapatban, aki méltó módon tudná helyettesíteni, vagy ha az elsőszámú kapus sérült, és tudjuk, hogy a cserekapusnak „lyukas a marka”. Figyelemmel kell még kísérnünk a szezonális járványok kitörését, a megfázásokat, különös tekintettel a téli időszakra. Néhány kisebb csapat szűk játékoskerete kimerülhet, ha egyes játékosok kiesnek ilyen betegségek, járványok miatt. A vírusos betegségek fizikailag is legyengítik a játékosokat, az ő állóképességüket folyamatosan vizsgálni kell, ha játszatni akarják őket az adott mérkőzésen.

4. A kezdőcsapat. A csapat kezdő tizeneggye meghatározza a csapat erősségét.

Az adott csapat internetes oldala előzetesen közli, a rendelkezésre álló legerősebb kezdőcsapatot. Ehhez a csapathoz képest az alábbiak miatt lehet változás:

  • Néhány játékost pihentetnek, hogy felkészült legyen a következő kulcsfontosságú mérkőzésre, mint például egy bajnokok ligája meccs.
  • A csapat motorjának számító kapitány kisebb sérülés miatt ápolásra szorult az elmúlt mérkőzésen egy héttel ezelőtt. Ő felgyógyult annyira, hogy vezesse a csapatot? Ha a csapatot befolyásolni tudó kapitány hiányzik, az azt jelenti, hogy vezető nélkül maradt a csapat.
  • Száműzhet e egy kulcsjátékost a cserepadra büntetésből az önző edző, csak azért, mert visszabeszélt neki?
  • Az edző is ember, neki is vannak kedvenc játékosai. Dönthet e ő úgy, hogy a kedvenc játékosai jobban képzettek a többi játékosnál?
  • Néhány kisebb csapat nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy minőségi cserékkel rendelkezzen, ezért ha egy meghatározó játékos kisebb sérüléssel bajlódik, vagy kicsit beteg, akkor is kötelező játszania a kulcsfontosságú mérkőzéseken. Ez is befolyásolhatja egy csapat teljesítményét.
  • Ha ismerjük a kezdőcsapatot, akkor az megmutatja nekünk, hogy ugyan az a tizenegy játszik e, aki a múlt héten győzött, vagy vesztett.

5. A cserék minősége.

Döntő fontossággal bír a cserejátékosok minősége, akik helyettesíthetik a játékosokat, akik nem állnak rendelkezésre. Néhány csapat rendelkezik úgynevezett második sorral, akik hasonló képzettségűek. Az egyik nevezetes példa erre Adrei Schevchenko esete. Őt a Chelsea vásárolta meg az AC Milántól, egy akkoriban rekordösszegnek számító 31 millió Angol fontos átigazolás keretén belül, de sajnos nem számítottak rá a kezdő csapatban. Ez típusú leminősítés kifejezetten pozitívan motiválhatja az adott játékost, hogy bizonyítson, ha csereként lehetőséget kap, hogy kiszorítsa a csapatból a kezdőjátékost. Mindamellett nem minden csapat engedheti meg magának azt a luxust, hogy legyen egy Schevchenkója a padon.

(lábjegyzet: 2008 októberében a Chelsea kölcsönadta Schevchenkót előző klubjának az AC Milánnak)