Újabb bundaügy tárgyalása kezdődik

Szerző: MTILétrehozva: 2014. április 14. 19:20
Újabb bundaügy tárgyalása kezdődik kedden a Fővárosi Törvényszéken; a vád szerint K. Zoltán és 20 társa alkalmanként és személyenként 1000 és 10 000 euró közti vesztegetési pénzért befolyásolta magyar bajnoki és ligakupa labdarúgó-mérkőzések eredményét.


Az ügyészség szerint K. Zoltán, L. Mátyás és K. Zsolt labdarúgókkal állapodott meg 12 mérkőzés manipulálásáról, majd fogadóirodáknál ismeretlen összegekkel fogadott az elcsalt mérkőzésekre.

Ha a mérkőzés nem a megbeszéltek szerint alakult, vagy nem fogadtak, akkor a labdarúgók visszafizették a vesztegetési pénzt megbízóiknak. Az egyik vádpont szerint K. Ferenc, egy labdarúgócsapat tulajdonosa, azért ígért jogtalan előnyt, hogy csapata ne essen ki a bajnokságból.

A nemzetközi bundabotrány kapcsán 2013 májusában a magyar ügyészség összesen 45 fő ellen emelt vádat négy különböző vádirat alapján, ezek közül eddig kettő tárgyalása kezdődött el.

A tavaly szeptemberben K. Zoltán és több társa ellen indult büntetőperben főként a REAC csapatához köthető cselekményeket vizsgálja a bíróság.

Idén januárban elkezdődött egy másik, milliárdos nagyságrendű sportfogadási csalássorozat ügyében is a büntetőper a törvényszéken egy - a hírek szerint hazájában fogvatartott - szingapúri állampolgár és 11 magyar társa - köztük K. Zoltán és L. Mátyás - ellen. Abban az ügyben a vád szerint a szingapúri férfi több kontinensen működtetett bűnszervezetet és az egyes földrajzi régiókat rábízta "alvezéreire", a magyarországi szálakat tartotta kézben K. Zoltán és L. Mátyás. Az ügyészség szerint a vádlottak nemcsak magyar, de egy olasz élvonalbeli - Lecce-Lazio - meccset is elcsaltak többszázezer eurós vesztegetési pénzért, több millió eurós fogadási összeggel, és finn csapatoknál is próbálkoztak. Annak az ügynek a vádlottjai között van három játékvezető is, a manipulált meccsek között pedig voltak nemzetközi utánpótlás és barátságos felnőtt válogatott mérkőzések is.

A harmadik vádirat ügyében kedden kezdődik a tárgyalás a törvényszéken K. Zoltán és 20 társa ellen, a negyedik ügyben pedig várhatóan a közeljövőben.

A nemzetközi bundabotrány kapcsán német, finn és olasz hatóságok is indítottak eljárásokat.

Andreas Bachmann bochumi ügyész korábban egy sajtótájékoztatón elmondta: 425 játékost, játékvezetőt és egyéb tisztségviselőt vesztegettek meg 380 meccsel kapcsolatban. A legtöbb gyanúsított Németországban van, a bűnszervezet legalább 8,5 millió eurós hasznot tehetett zsebre és 2,1 millió euró kenőpénzt fizetett ki. A megbundázott mérkőzések között volt az élvonalbeli bajnokik mellett világbajnoki és Európa-bajnoki selejtező, valamint két Bajnokok Ligája-meccs is. Friedhelm Althans, a bochumi rendőrség főfelügyelője szerint mindez valószínűleg csak a jéghegy csúcsa.

Kutasi Róbert, a REAC klubigazgatója 2012 márciusában azt követően lett öngyilkos, hogy klubja több labdarúgóját őrizetbe vették.