Takargatja a FIFA korrupciós ügyeit?

Szerző: MTILétrehozva: 2014. november 15. 16:33
Michael Garcia, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) etikai bizottsága vizsgálati részlegének vezetője szeretné, ha a FIFA teljes terjedelemben nyilvánosságra hozná azt a jelentést, amelyet a 2018-as és 2022-es világbajnokság rendezéséért folytatott pályázatokról készített, mert úgy véli, hogy az etikai bizottság vezetője nem megalapozott következtetéseket vont le az általa készített anyagból.


A FIFA etikai bizottságának első embere, a német Joachim Eckert csütörtökön jelentette be - Garcia jelentésére hivatkozva -, hogy az általa vezetett testület nem talált semmi olyat - elsősorban megvesztegetésre utaló jelet -, ami miatt a 2018-as és a 2022-es vb rendezéséért lefolytatott pályázatot meg kellene ismételni. Ennek következtében a 2018-as vb rendezési joga Oroszországnál marad, a 2022-esé pedig Katarnál.

Az amerikai Garcia azonban azonnal közölte: a döntéshozói kamara elnökének összegzése számos helyen nagy mértékben hiányos és téves ismertetése a vizsgálati kamara jelentésében részletezett tényeknek és következtetéseknek. Garcia emiatt a FIFA fellebbviteli bizottságához kíván fordulni.

Eckert elmondta, meglepődött, hogy Garcia a nyilvánossághoz fordult elégedetlenségének hangot adva. Hozzátette: helyesebb lett volna, ha a nézetkülönbségeket személyesen beszélik meg, és igyekszik minél előbb találkozni Garciával. Eckert elismerte: Garcia előzetesen nem kapott abból az anyagból, amelyet csütörtökön hozott nyilvánosságra az általa vezetett bizottság.

Az etikai testület arra igyekezett fényt deríteni, hogy egyes FIFA-tagokat megvesztegettek-e a vb-helyszínek kijelölése előtt. A jelentésből csütörtökön csak részleteket hoztak nyilvánosságra, többek között azt, hogy nem indul vizsgálat Joseph Blatter FIFA-elnök ellen, mivel a rá vonatkozó egyetlen konkrét állításról kiderült: nyilvánvalóan nem igaz.

Van egy tipped? Fogadj ITT!