Tovább nőtt Nibali előnye a Touron

Létrehozva: 2014. július 23. 18:18
A franciák megdolgozták Alejandro Valverdét, aki a végén azért összeszedte magát, így a dobogóért vívott harc továbbra is nyitott - kivéve a képletből a sárga trikós Vincenzo Nibalit, aki tovább növelte előnyét összetettben a Tour de France szerdai szakaszán. A pöttyös mez kötelez: a lengyel Rafal Majka nyerte a körverseny egyik királyetapját. A bikemag.hu beszámolója.


A 2014-es kiírás legrövidebb, 124 kilométeres etapját rendezték a mai napon Saint-Gaudens és Saint-Lary Pla d’Adet között.

Rövid szakaszhoz hűen rendkívül hektikus volt a verseny első harmada: akció, akciót követett, egészen a Peyresourde lábáig kellett várni míg megnyugodtak a kedélyek, és kialakult egy életképesebb szökevénycsoport. Az akció többek között olyan kiváló hegyimenőket hozott össze, akik már kiestek a dobogóért vívott harcból. A csoport főbb tagjai: az első hegyi hajrát elvivő Joaquim Rodriguez, Pierre Rolland, a pöttös trikós Rafal Majka, Fränk Schleck, van den Broeck, Bauke Mollema, Vasil Kiryienka. Utóbbi 55 kilométerrel a cél előtt egy ígéretes elmenésre szánta a fejét, de végül utolérték az utolsó előtt hegy teteje előtt (col de Val Louron).

Itt kezdtek el mozgolódni az összetett első öt helyéért harcoló versenyzők. A tegnap a fehér trikót elveszítő Bardet lejtmenetben lépett el, akinek az előnye hirtelen 40 másodpercre nőtt a sárga trikós csoportjával szemben.

Az utolsó emelkedőre érkezve Rafal Majka támadta meg a szökevénycsoportot, aki a pár perccel korábban ellépő Roche segítségével utolérte a szintén szökésben lévő Viscontit is. Majka nem sokáig várt, hogy az olaszt leszakítsa, egyedül menetelve újabb szakaszt nyert a kapitány nélkülivé vált Tinkoff-Saxonak. A csapat ezzel már három etapsikernél jár az idei Touron, ráadásul Majka tovább növelte az előnyét a pöttyös trikóért vívott harcban.

Hátul a sárga trikós csoportjában Pinot unta meg először a várakozást az utolsó hegyen, de a tegnapi nap sokat vett ki belőle, így Peraud könnyedén kontrázott, amelyre pedig Vincenzo Nibali reagált. Ezt a támadást már sem van Garderen sem Valverde nem bírta lekövetni. A Nibali-Peraud alkotta kettős végül kevesebb mint 1 percre érkezett a szakaszgyőztestől, Valverde csapattársainak hathatós segítségével utánuk érkezett, így végül van Garderen, Pinot és Bardet 5 másodpercet kaptak a spanyoltól.

A Tour de France 17. szakaszának végeredménye:
1     Rafal Majka (Pol) Tinkoff-Saxo     3:35:23     
2     Giovanni Visconti (Ita) Movistar Team     0:00:29     
3     Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team     0:00:46     
4     Jean-Christophe Peraud (Fra) AG2R La Mondiale         
5     Alessandro De Marchi (Ita) Cannondale     0:00:49     
6     Pierre Rolland (Fra) Team Europcar     0:00:52     
7     Frank Schleck (Lux) Trek Factory Racing     0:01:12     
8     Bauke Mollema (Ned) Belkin Pro Cycling Team         
9     Nicolas Roche (Irl) Tinkoff-Saxo     0:01:25     
10     Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar Team     0:01:35

Az összetett állása:
1     Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team     76:41:28     
2     Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar Team     0:05:26     
3     Thibaut Pinot (Fra) FDJ.fr     0:06:00     
4     Jean-Christophe Péraud (Fra) AG2R La Mondiale     0:06:08     
5     Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale     0:07:34     
6     Tejay Van Garderen (USA) BMC Racing Team     0:10:19     
7     Bauke Mollema (Ned) Belkin Pro Cycling     0:11:59     
8     Laurens Ten Dam (Ned) Belkin Pro Cycling     0:12:16     
9     Leopold Konig (Cze) Team Netapp-Endura     0:12:40     
10     Pierre Rolland (Fra) Team Europcar     0:13:15

Címkék: vincenzo_nibali