Rui Costa lett a kerékpár-világbajnok

Szerző: bikemag.huLétrehozva: 2013. szeptember 29. 19:59
Az elmúlt öt év legizgalmasabb versenyét hozta az elit férfiak mezőnyversenye a világbajnokságon, a klasszikus menők hoppon maradtak, a hegyimenők azonban nem. A győzelmet végül mégis egy portugál szerezte meg.


Az időjósok ezúttal nem tévedtek, szakadó esőben vágott neki a mezőny a 272,26 kilométeres távnak. Luccaból rajtolva 106 kilométert kellett megtenniük a már megszokott firenzei városi körig amelyből ezúttal 10 várt a világbajnoki címre hajtókra.

A nagy forgatagban az olasz válogatott elsősorban Paolini vezetésével mintamunkát végzett, egész addig, amíg Luca el nem esett Nibalival együtt. Az eddig a mezőnyben megbújó belga válogatott erre az élre árt és brutális tempóra kapcsoltak, azonban ez nem volt elég átütő ahhoz, hogy a Cápa felérését megakadályozzák.

A korán meglépett szökevények közül Huzarski tartott ki a legtovább. Az akciózó Viscontival nagyjából a 240. km-ig tekertek elöl mire eggyé vált a mezőny. Az idő is jobbra fordult, megkezdődhetett a matek, ki nyeri a vébét.

Az utolsó körben Scarponi volt az első, aki megunta a játszadozást. A lószparádé a klasszikusmenőknek már sok volt, Uran, Rodriguez, Valverde, Betancur, Nibali, Rui Costa maradt a legesélyesebbek csoportjában. A fiesolei lejtmenetében Uran bukott hatalmasat, Rodriguez pedig ellépett. Sokáig úgy tűnt, hogy a Nibali, Rui Costa és Valverde-re csökkent csoport nem fogja őt utolérni, ám a Via Salviati után ez mégis megtörtént.

3 kilométerrel a vége előtt Purito ismét ment, amelyre ezúttal már csak a portugálnak volt válasza. Rui Costa utolérte, majd meg is verte sprinten az erejével elkészülő Rodriguezt és ezzel minden idők első portugál világbajnoka lett. Valverde lesprintelte Nibalit, így 6. érmét szerezte a spanyol, de ezek között továbbra sem szerepel az arany.

A világbajnokság ezzel véget ért,  az éremtáblázatot Hollandia nyerte 3 arany és egy ezüstéremmel.

http://bikemag.hu/

Végeredmény:
1 Rui Alberto Faria Da Costa (Portugália) 7:25:44
2 Joaquim Rodriguez Oliver (Spanyolország)
3 Alejandro Valverde Belmonte (Spanyolország) 0:00:17
4 Vincenzo Nibali (Olaszország)
5 Andriy Grivko (Ukrajna) 0:00:31
6 Peter Sagan (Szlovákia) 0:00:34
7 Simon Clarke (Ausztrália)
8 Maxim Iglinskiy (Kazahsztán)
9 Philippe Gilbert (Belgium)
10 Fabian Cancellara (Svájc)