Öt hegyi befutó a 2014-es Touron

Létrehozva: 2013. október 23. 14:36
Kihirdették a Tour de France teljes 2014-es útvonalát szerdán, amely öt hegyi befutót és egy időfutamot hoz a mezőny számára. Chris Froome 1995 óta az első lehet, aki címet véd, de ehhez a kockaköveket is túl kell élje.


Azt már egy ideje lehet tudni, hogy néhány év leforgása alatt másodszor indult Nagy Britanniából a világ legnagyobb és leghíresebb országúti kerékpáros versenye. A július 5.-ére tervezett rajt mellett viszont már az is ismert, hogy a pelotonra az óramutató járásával megegyező irányban haladva milyen nehézségek várnak jövő nyáron.

Christian Prudhomme versenyigazgató szerint a 2014-es kiírás azok előtt tiszteleg, akik életüket vesztették a 2. világháborúban, így olyan helyszíneken is elhaladnak majd az indulók, Chemin des Dames és Verdun. Itt kóstolnak bele majd a tavaszi egynapos klasszikusokon ismert veszélyes kockakövekbe, de csak 15 kilométer erejéig.

Az első nagy emelkedőkre egészen a 10. szakaszig kell várni, az Alpok után pedig a Pireneusokban dőlhet el az összetett sorsa. A végső lehetőséget az esélyesek számára az egyetlen, 54 km-es időfutam szolgáltatja majd.

Chris Froome 1995 és Miguel Indurain óta az első lehet, aki megvédi címét, miután Lance Armstrongtól mind a hét, míg Alberto Contadortól a 2010-es diadalát vették el, hiába nyerte meg 2007 és 2009 után harmadszor.