Befejezi a legidősebb Tour-győztes

Létrehozva: 2014. szeptember 26. 17:46
A 37 éves Cadel Evans a ponferradai világbajnokságon tartott sajtótájékoztatón megerősítette, hogy befejezi profi pályafutását, az utolsó versenye a jövő februári Great Ocean Race lesz - írja a bikemag.hu.


Evans a 2011-es Tour de France megnyerésével érte el élete legnagyobb sikerét, miután korábban 2007-ben és 2008-ban sem bírt Alberto Contadorral. A BMC ausztrál bringása 91 évre visszamenőleg a legidősebb Tour-győztes volt, a profi mezőnyben pedig szintén a legidősebb az aktív Tour-elsők közül.

Evans karrierje kezdetén mountain bike szakágban már 1998-ban feljutott a csúcsra a világkupa-sorozat megnyerésével, korábban hazánkban is járt a csillebérci vk-futamon. Országúti profi pályafutása elején, már 2002-ben viselte a Giro d’Italia rózsaszínű trikóját, de a legemlékezetesebbek mégis a Tour de France-on bemutatott küzdelmei, szívóssága, ő volt az, akit ha háromszor leszakítottak, háromszor képes volt felérni. 2009-ben a világbajnoki címet is sikerült megnyernie.

A BMC kerekese tavaly még megmutatta a Giro d’Italia-n, hogyan használja ki egy rutinos profi a körülmények adta lehetőséget, és kiváló munkát végezve dobogóra állhatott. Idén is szerzett győzelmet, a Giro del Trentino összetettjét és a harmadik szakaszt nyerte. Titokban készült a Vuelta a Espana záró időfutamának megnyerésére búcsúzóul, de akkor az eső keresztülhúzta számításait.

A bejelentéssel véget értek a találgatások a folytatást illetően, Evans otthon, Ausztráliában köszönhet el majd szurkolóitól a Tour Down Under-en, majd utolsó versenye a Great Ocean Race lesz.

Evans fontosabb győzelmei:
Tour de France 2011.
Tour de Romandie 2006., 2011.
Tirreno–Adriatico 2011.
Giro del Trentino 2014.
Critérium International 2012.
Settimana Coppi e Bartali 2008.
Országúti világbajnokság 2009.
La Flèche Wallonne 2010.

Címkék: cadel_evans