Andy Schleck visszavonul

Létrehozva: 2014. október 9. 18:36
A közelmúlt egyik – ha nem a legnagyobb – országúti tehetsége végleg szögre akasztja a sisakot az idei Tour de France-on elszenvedett sérülése miatt - írja a bikemag.hu.


Schleck akkor a jobb térdét ütötte be, amit meg kellett operálni. Később egy interjú során, még a nyár folyamán azt nyilatkozta, hogy nem így szeretné befejezni a pályafutását. Ma azonban a 29 éves luxemburgi, sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy térdén a porc olyan mértékben sérült, hogy nem folytathatja tovább kerékpáros pályafutását.

A “kis Schleck” a 2007-es Giro d’Italián elért összetettbeli második helyével robbant be a kerékpársportba. 2008-ban már fehér trikós volt a Tour-on is és nagy szerepet játszott Carlos Sastre győzelmének elérésében. 2009-ben Liége-Bastogne-Liége klasszikust nyert, majd ugyan abban az évben szakaszt nyert hazája körversenyén, második lett a Tour de France-on és újra megszerezte a fehér trikót. 2010-ben a pályán már jóval kisebb különbséggel, de ismét legyőzte Alberto Contador, viszont nyert két szakaszt és a spanyol későbbi eltiltása miatt hivatalosan ő a 2010-es kiírás győztese. Utolsó igazán sikeres évében, 2011-ben harmadik lett a Liége klasszikuson és ismét második a Tour-on, ahol azon a bizonyos Grenoble-i időfutamon maradt alul az idén szintén visszavonuló Cadel Evans-szel szemben.

2012-ben a Dauphiné időfutamán sérült meg súlyosan, akkor a medencéje tört el, így egy évig egy versenyt sem tudott befejezni. A következő Tour-on végül elindult és a körülményekhez képest jó, 20. helyen zárt összetettben, ám ez már közel háromnegyed órás hátrányt jelentett a győzteshez képest. Schleck formáját azóta se találta, és karrierjének úgy tűnik, csúnya véget vetett az idei Francia Körversenyen elszenvedett újabb bukása az utolsó angol szakasz hajrájában.

Címkék: Andy Schleck